Ako sú na tom naše letiská? Straty budú obrovské

Život na letiskách sa takmer zastavil. Od polky marca sú zrušené civilné lety. Letiská tak fungujú v obmedzenom režime. Niekde trénujú nádejní piloti, inde sa vybavuje preprava tovaru - aj rúšok či iného zdravotníckeho materiálu. O stratách letiská veľmi hovoriť nechcú. Je však zrejmé, že nebudú malé.

25.04.2020 09:38
SR Bratislava letisko repatriačný prílet... Foto: ,
Na snímke Slováci vystupujú z lietadla po repatriačnom lete zo Štokholmu na Letisku M. R. Štefánika v Bratislave 29. marca 2020.
debata (18)

Aké dôsledky bude mať koronavírus na letiská? „Vzhľadom na celkový pokles leteckej prepravy cestujúcich o viac ako 80 percent a nepredvídateľný vývoj situácie je na takéto hodnotenie priskoro,“ hovorí Bohumil Klecák z letiska Piešťany. Piešťanské letisko teraz využívajú hlavne piloti v zácviku. Slúži aj na prípadne technické lety.

Podobne to vyzerá na letisku v Sliači. „Je predčasné hovoriť o rozsahu výpadku obchodnej činnosti a finančných strát,“ hovorí Martin Korytiak z letiska Sliač. Záležať tak bude od toho, ako dlho odstávka civilných letov potrvá.

Najväčšie slovenské letisko v Bratislave vybavuje repatriačné lety našich občanov zo zahraničia, nákladné lety vrátane nákladných letov so zdravotníckymi pomôckami, záchranárske lety, technické lety, premiestňovacie lety, súkromné lety či štátne lety. „Z Letiska M. R. Štefánika sú od piatka 13. marca zakázané civilné lety s cestujúcimi,“ pripomína hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika Veronika Ševčíková.

Letisko tak od marca prišlo o príjmy z pristávacích poplatkov, poplatkov za odlietavajúcich cestujúcich, ale aj o príjmy z neleteckej činnosti. „Vzrástli však výdavky na nákup dezinfekčných prostriedkov či osobných ochranných pracovných pomôcok,“ hovorí Ševčíková. Na letisku je zatvorená väčšina vchodov. Z obchodov sú otvorené len potraviny.

Zamestnanci sa na letisku striedajú tak, aby prevádzka plynule fungovala. „Časť zamestnancov, najmä administratívnych, využíva možnosť práce z domu a časť zamestnancov nepracuje z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa spôsobenej zákazom civilných letov,“ hovorí Ševčíková.

Kedy sa opäť začne lietať zo slovenských letísk? Odpoveď pozná iba Ústredný krízový štáb. Keď ten lety povolí, na rade budú letiská. „Následne je na rozhodnutí leteckých spoločností, ktoré letecké linky v rámci celej ich siete leteckých spojení budú prevádzkovať po skončení obdobia pandémie,“ hovorí Ševčíková.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #letisko #letisko M. R. Štefánika #koronavírus