Matovič chce otvárať ekonomiku po regiónoch

Zatvorená Bratislava či niektoré okresy na východe? Aj to je možné. Premiér Igor Matovič chce totiž otvárať ekonomiku po regiónoch. Ak by situácia v niektorom z nich bola lepšia, mohlo by sa štartovanie firiem zrýchliť či otvoriť viacero prevádzok. A naopak. To, či by išlo o kraje alebo okresy, však premiér nespresnil. Opatrenia by takto mohli byť podľa neho adresnejšie. Návrh chce premiér predstaviť epidemiológom.

24.04.2020 11:54 , aktualizované: 18:43
debata (120)

VIDEO: Pozrite si vyjadrenie ministra financií Eduarda Hegera (OĽaNO) pred zasadnutím krízového štábu.

Video

Poľahky sa tak môže stať, že kým na západe krajiny bude štartovať jedna firma za druhou, v najmenej rozvinutých okresoch na východe krajiny bude ešte všetko zatvorené. Otázne zostáva aj to, ako by boli uzavreté oblasti zásobované, kto by sledoval pohyb ľudí. To, že pohyb medzi okresmi za prácou je u nás obrovský, ukázali aj zápchy pred Veľkou nocou. Vláda vtedy totiž zaviedla zákaz vychádzania – až na presne stanovené výnimky.

"Mohla by nastať situácia, že naše hlavné mesto by bolo zatvorené, ale v neďalekej Trnave či Nitre by už boli obchody dávno otvorené a ľudia by mohli kávičkovať na terasách reštaurácií,“ hovorí analytička Poštovej banky Jana Glasová. Práve v hlavnom meste je vyššia koncentrácia ľudí. A teda aj vyššia miera nákazy. A to bez ohľadu na dodržiavanie či nedodržiavanie pravidiel.

Nechceným výsledkom takéhoto delenia regiónov by však mohlo byť ďalšie prehĺbenie regionálnych rozdielov. Slovensko už teraz delí pomyselná ekonomická hranica na bohatší západ a chudobnejší východ. Stačí sa pozrieť na nezamestnanosť. Kým v Trenčíne a Bratislave v marci atakovala dvojpercentnú hranicu, v okrese Rimavská Sobota to bolo vyše 16 percent.

"Dôležitejšie je nastaviť celorepublikové hygienické opatrenia a len selektívne uzavrieť do karantény ohniská najväčšej nákazy,“ povedal analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Mikromanažment krajiny je skôr na škodu, dodáva.

Na regióny treba podľa analytika myslieť skôr pri investíciách v najbližších rokoch, ako pri terajších opatreniach. "Bude vhodné, aby sa pomoc a investičné výdavky vlády viac nasmerovali práve do ekonomicky slabších regiónov, kde nie je toľko kvalitných pracovných príležitostí,“ hovorí Tomčiak. Práve kvôli kríze totiž môžu skrachovať či znížiť výrobu tamojšie firmy. Vláda by podľa Tomčiaka mala tiež viac dôverovať zdravotníkom. Vírus totiž bude do určitej miery v spoločnosti kolovať, kým sa nenájde účinná protilátka. "Uzatvorením ekonomiky trpí celé Slovensko. Ten najhorší šok je už ale za nami a podobne sa začína spamätávať celá Európa,“ hovorí Tomčiak. Preto má zmysel postupné uvoľňovanie ekonomiky, dodáva.

Len za určitých okolností

Takéto opatrenie by bolo rozumné iba v prípade, ak by bolo šírenie nákazy koncentrované len v určitých regiónoch, vysvetľuje Glasová. "Nemuseli by totiž kvôli nepriaznivému vývoju v niektorých regiónoch trpieť obchodníci a podnikatelia na celom Slovensku,“ hovorí analytička. Podporilo by to podľa nej rast hrubého domáceho produktu a zachránilo pracovné miesta. Podľa ekonóma Jána Tótha, ktorý je členom ekonomického krízového štábu, by sa v prípade neskorších problémov mohli v epidemiologicky zložitejších častiach Slovenska niektoré fázy postupného otvárania prevádzok spomaliť. "Napríklad otváranie škôl, škôlok, reštaurácií by v takých regiónoch nenastalo, ale, naopak, zvyšok Slovenska by kvôli tomu netrpel,“ povedal. Inde by podľa neho mohlo otváranie ekonomiky naďalej pokračovať tak, ako bolo plánované.

VIDEO: Pozrite si spoločné vystúpenie premiéra Igora Matoviča s ministrom financií Eduardom Hegerom po rokovaní ekonomického krízového štábu.

Po týždňoch?

Krízový štáb spoločne s premiérom a ministrom financií sa však zhodli na tom, že k uvoľňovaniu opatrení treba pristupovať opatrne a monitorovať ich realizáciu v praxi. Podľa viceguvernéra Národnej banky Slovenska Ľudovíta Ódora by sa tak malo diať hoci aj na týždennej báze. "Ak nebudú prinášať predpokladané výsledky, pozrieme sa na to, akým spôsobom treba niečo zmeniť, aby želané efekty boli čo najlepšie, ale aby sa zároveň neplytvalo verejnými financiami,“ dodal Ódor.

Podľa ministra financií Eduarda Hegera je najdôležitejšie, aby sme pandémiu prekonali teraz. "Nechcem si predstaviť, že by sme toto mali absolvovať ešte na jeseň. Dosah na verejné financie by mohol byť fatálny. Nemôžeme si to dovoliť,“ povedal piatok po rokovaní ekonomického krízového štábu.

Slovenská ekonomika má nateraz podľa jeho slov problém dopytu i problém ponuky. "Tlak verejnosti na postupné otváranie je prirodzený, no nie racionálny. Vidíme veľké krajiny v Ázii, ktoré sa príliš rýchlym uvoľňovaním dostali do druhej fázy nákazy,“ povedal Heger.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #koronavírus