Ryanair musí uvádzať celú cenu letenky. Rozhodol súd

Írska nízkorozpočtová letecká spoločnosť Ryanair musí na svojej webovej stránke uviesť celú cenu letenky. Vo štvrtok o tom rozhodol najvyšší súd Európskej únie (EÚ).

23.04.2020 12:39 , aktualizované: 24.04.2020 09:41
debata

„Politika spoločnosti Ryanair v oblasti zobrazovania cien je úplne transparentná a už je v súlade s rozhodnutím Súdneho dvora Európskej únie. Táto záležitosť siaha do roku 2010 a naše zobrazovanie cien sa odvtedy upravilo,“ reagovala spoločnosť Ryanair.

Leteckí dopravcovia musia od prvého zverejnenia svojich cenových ponúk na internete uviesť aj DPH na domácich letoch a poplatky účtované za platbu kreditnou kartou, vyhlásil Európsky súdny dvor (European Court of Justice, ECJ).

Aj poplatky za tzv. check-in alebo registráciu musia byť zahrnuté v cene v prípade, že neexistuje možnosť registrovať sa zadarmo, dodali sudcovia.

Ryaniar reagoval stanoviskom, že považuje svoju politiku zverejňovania cien za transparentnú a v súlade s rozhodnutím súdneho dvora. Od roku 2010, kde má korene táto záležitosť, už zobrazovanie cien spoločnosť podľa svojich slov upravila.

Taliansky úrad pre hospodársku súťaž a trh (AGCM) uložil Ryanairu pokutu za podľa neho nekalé obchodné praktiky, čo podnietilo leteckú spoločnosť, aby prípad postúpila na ECJ a domáhala sa zrušenia pokút.

AGCM kritizoval Ryanair za to, že v cenách jeho leteniek nebola zahrnutá DPH na domáce lety ani poplatky za check-in a platby kreditnou kartou. Úrad tvrdil, že je to nevyhnutné a poplatky by mali byť uvedené na stránkach Ryanairu skôr, ako zákazník začne proces rezervácie. Ryanair sa obrátil na súd v Taliansku a vyzval ho, aby sa spýtal najvyššieho súdu EÚ, či je potrebné zahrnúť aj tieto prvky do ceny.

Sudcovia ECJ v Luxemburgu rozhodli proti spoločnosti Ryanair, pričom citovali predchádzajúcu judikatúru EÚ, ktorá leteckým spoločnostiam nariaďuje, aby od začiatku zverejňovali plné ceny. Podľa ECJ Ryanair musí vo svojej ponuke ukázať nevyhnutné a predvídateľné dane, prirážky a poplatky. Voliteľné príplatky môže vynechať až do začiatku procesu rezervácie, uviedli sudcovia.

Prípad sa teraz vráti talianskym súdom na konečné rozhodnutie na základe objasnenia práva EÚ.

debata chyba
Viac na túto tému: #cena #letenky #Ryanair