Hotovosť alebo gastrolístok? Firmy by si podľa vlády mohli vyberať

Po novom by si mohli zamestnávatelia vybrať, či zamestnancom poskytnú peniaze, alebo gastrolístok. Hovorí o tom programové vyhlásenie vlády premiéra Igora Matoviča. Zamestnávatelia sú za.

22.04.2020 14:13
jedáleň, obed, prestávka Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

"Gastrolístky dlhodobo ochudobňujú zamestnancov, zamestnávateľov a poskytovateľov stravovania o poplatky emitentom poukážok a znižujú tak hodnotu stravnej jednotky,“ hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták. Nemalá je podľa neho aj administratívna záťaž spojená s manipuláciou s lístkami. Aj preto únia plány vlády podporuje.

Zamestnávateľ má totiž podľa Zákonníka práce povinnosť poskytovať zamestnancom teplú stravu alebo príspevok vo forme takzvaných gastrolístkov. Z toho profitujú podľa Hoštáka emitenti poukážok. "Poplatky a provízie totiž platí nielen zamestnávateľ, ale aj samotní poskytovatelia stravovacích služieb,“ hovorí Hošták.

Prevažná časť firiem a poskytovateľov stravovacích služieb v čase koronakrízy nie je schopná platiť vysoké poplatky emitentom poukážok, ktorí generujú podľa odhadov ziskové marže v desiatkach percent, dodáva Hošták. "Poplatky zamestnávateľa na vstupe a reštaurácie na výstupe tak zbytočne znižuje hodnotu stravnej jednotky pre zamestnancov,“ hovorí. Plán Matovičovej vlády tak má vo firmách jasnú zelenú.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #gastrolístky #zamestnávatelia #Igor Matovič