"Gastrolístky dlhodobo ochudobňujú zamestnancov, zamestnávateľov a poskytovateľov stravovania o poplatky emitentom poukážok a znižujú tak hodnotu stravnej jednotky,“ hovorí tajomník Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Martin Hošták. Nemalá je podľa neho aj administratívna záťaž spojená s manipuláciou s lístkami. Aj preto únia plány vlády podporuje.
Zamestnávateľ má totiž podľa Zákonníka práce povinnosť poskytovať zamestnancom teplú stravu alebo príspevok vo forme takzvaných gastrolístkov. Z toho profitujú podľa Hoštáka emitenti poukážok. "Poplatky a provízie totiž platí nielen zamestnávateľ, ale aj samotní poskytovatelia stravovacích služieb,“ hovorí Hošták.
Prevažná časť firiem a poskytovateľov stravovacích služieb v čase koronakrízy nie je schopná platiť vysoké poplatky emitentom poukážok, ktorí generujú podľa odhadov ziskové marže v desiatkach percent, dodáva Hošták. "Poplatky zamestnávateľa na vstupe a reštaurácie na výstupe tak zbytočne znižuje hodnotu stravnej jednotky pre zamestnancov,“ hovorí. Plán Matovičovej vlády tak má vo firmách jasnú zelenú.