Cena ropy sa prepadla do mínusu. Natankujeme zadarmo?

Ropný priemysel má za sebou čierny začiatok týždňa. Cena čierneho zlata s májovým kontraktom sa prepadla do záporných čísel. Ide o historický prvý prípad, keď sa americká ropa WTI predáva s cenou mínus 37,63 dolára za barel. Predávajúci musí kupujúcemu zaplatiť, aby sa jej zbavil. Znamená to, že na pumpách výrazne klesnú ceny palív?

21.04.2020 16:00
debata (107)
Znižujúca sa cena ropy tlačí nadol aj ceny... Foto: Ľuboš Pilc
tankovanie palivo auto nafta benzin benzinova pumpa Znižujúca sa cena ropy tlačí nadol aj ceny pohonných látok.

Dôvodom neprestávajúceho zlacňovania ropy sú naplnené zásobníky, nízky dopyt spôsobený koronakrízou a stále pomerne vysoká ťažba. O stave ropného priemyslu lepšie vypovedajú ceny júnových kontraktov. Barel severomorskej ropy Brent, ktorý má byť dodaná v júni, sa obchoduje zhruba za 20 dolárov.

"Záporná cena májového kontraktu nespôsobí nič. Ide o technický problém spôsobený krátkodobou nedostupnosťou skladovacích kapacít. Rafinérie objednávajú ropu pomocou dlhodobejších kontraktov a krátkodobé kontrakty používajú len na vykrytie aktuálnej situácie. Cena ropy ale klesá v prípade všetkých dodacích mesiacov, čo je určite priaznivé pre motoristov,“ informuje analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Na čerpacích staniciach budeme musieť za palivá platiť aj naďalej. Bezplatné tankovanie nehrozí. Súčasná situácia na trhu s ropou však vytvára predpoklad pre ďalšie zlacňovanie.

"Záporné ceny pri krátkodobých kontraktoch nespravia s cenou PHM nič. Rafinérie využívajú dlhodobé kontrakty. Našťastie ale klesajú ceny ropy pri všetkých kontraktoch. Vďaka tomu nastane ďalší pokles cien pohonných hmôt,“ uvádza Tomčiak.

Podľa jeho slov je možné v najbližšom mesiaci očakávať pokles priemerných cien palív o 4 až 5 centov na liter. "Počet čerpacích staníc, kde sa bude dať natankovať nafta za menej ako 1 euro, sa bude postupne zvyšovať,“ dodáva Tomčiak.

Na trhu je prebytok ropy. Skladovacie kapacity... Foto: SHUTTERSTOCK
ropa Na trhu je prebytok ropy. Skladovacie kapacity sú takmer plné.

Otázne je, či sa situácia s prepadom do negatívnych čísel bude opakovať aj pri júnových kontraktoch. Podľa Borisa Tomčiaka si odberatelia ropy zabezpečujú ďalšie skladovacie priestory, kde by mohli lacnú ropu uskladniť. Ide o vlakové cisterny, či celé tankery.

"Budú sa snažiť nakupovať lacnú ropu, ktorú potom uskladnia. Pri júnovom kontrakte ešte môže nastať problém so zápornou cenou. Pri júlovom to je ale nepravdepodobné. Jednak sa očakáva značné zníženie produkcie a hlavne budú odberatelia a špekulanti nakupovať do zásob,“ informuje Tomčiak.

Výrazné straty zaznamenávajú producenti ropy. Nízke ceny ohrozujú stovky spoločností, ktorým hrozí bankrot. V USA navyše panujú obavy z naplnenia skladovacích kapacít.

Dohoda organizácie OPEC+, Ruska a Saudskej Arábie na znížení ťažby nepomohla. V polovici mája došlo k dohode na znížení ťažby o takmer 10 miliónov barelov denne. Pokles má nastať až v máji a júni. Na svetovom trhu pribúda stále vysoký objem ropy. Na celom svete sú odstavené lietadlá, podniky aj autá. Dopyt po rope výrazne klesol.

Ceny ropy na trhoch začiatkom apríla dvíhala optimistická nálada investorov pred ohláseným rokovaním organizácie OPEC+. Krátko po zverejnení dohody sa ceny opäť prepadli a v poklese s krátkymi prestávkami pokračujú doteraz.

Opätovné zvýšenie cien je možné očakávať po zvýšení dopytu po rope, prípade ďalšom obmedzení ťažby. Zdá sa, že motoristi sa v najbližších mesiacoch môžu pripraviť na éru lacnejšieho tankovania.

© Autorské práva vyhradené

107 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #palivá #ceny ropy