Ekonomický krízový štáb: Prevádzky budú musieť zmeniť model podnikania

Ekonomický krízový štáb sa na piatkovom stretnutí pozrel na ekonomiku Slovenska nielen z pohľadu krízy, ale aj s víziou do budúcna. Niektoré najviac zasiahnuté sektory budú musieť zmeniť svoj model podnikania. Na tlačovej besede po prvom zasadnutí štábu to povedal minister financií Eduard Heger a premiér Igor Matovič (obaja OĽaNO).

17.04.2020 12:32 , aktualizované: 13:03
debata (230)

VIDEO: Matovič a Heger radia zúfalým cukrárom – zmeňte biznis model.

Video

Stretnutia krízového štábu budú pravidelné a opakované až do skončenia krízovej situácie. Okrem riešení aktuálnych problémov sa jeho členovia budú zaoberať aj víziou slovenskej ekonomiky do budúcna. „Opäť chcem, aby Slovensko bolo rajom pre zahraničných podnikateľov. Lebo vieme, že najvyšší rast miezd ľudí zabezpečuje nízka nezamestnanosť,“ povedal premiér.

Vznik štábu uvítal aj predseda rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ivan Šramko. „Považujeme za veľmi dôležité, aby boli rešpektované názory epidemiológov, ale musia byť počúvané aj názory ekonómov,“ povedal.

Podnikatelia musia zmeniť model

Minister financií zároveň opäť dodal, že súčasná situácia najviac zasiahne oblasti podnikania ako gastro či cestovný ruch. Práve tie sa podľa neho budú musieť preorientovať na iný model podnikania, aby tak dokázali ďalej fungovať, a zároveň chrániť svojich zákazníkov pred šírením vírusu. „Verím, že nájdeme spôsob ako fungovať vo svete po korone,“ dodal Heger. Konkrétny návrh, ako danú situáciu riešiť, však nemá. S predstaviteľmi daných sektorov sa chce postupne stretnúť a prísť tak na spoločné riešenie.

Cukrárne nemajú čakať, ale konať

Najviac postihnutými ostávajú cukrárne, ktoré stále nemôžu otvoriť. Premiér v tomto prípade odporučil, aby sa skúsili dať dokopy s blízkymi predajňami potravín a svoje produkty namiesto priameho predaja zákazníkom, ponúkali takouto formou. „Situácia im dáva možnosť modifikovať podnikanie a vytvoriť si do budúcna podnikateľský vzťah s iným subjektom. Taký, ktorý dovtedy nepotrebovali,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

230 debata chyba
Viac na túto tému: #kroonavírus