Otvoria sa ďalšie predajne už v pondelok? Sulík dúfa, že áno

Vicepremiér Richard Sulík dúfa, že sa v pondelok otvoria ďalšie malé predajne mimo obchodných centier. Túto tému otvoril aj na krízovom štábe.

15.04.2020 14:15 , aktualizované: 20:58
debata (125)

VIDEO: Maloobchod vydrží týždne, ale určite nie mesiace.

Video

Strana Sloboda a Solidarita sa však z vlády nechystá odísť ani v prípade, že by v pondelok nedošlo k otvoreniu maloobchodov. Jej predseda a zároveň minister hospodárstva Richard Sulík to povedal na tlačovom brífingu, ktorý sa mal konať po prvom zasadaní Ekonomickej krízovej rady, ku ktorej vzniku však nedôjde. Šéf rezortu hospodárstva nechce bojovať s radou, ktorú majú v pláne založiť premiér Igor Matovič a minister financií Eduard Heger (obaja OĽaNO).

VIDEO: Richard Sulík žiada o otvorenie viacerých predajní.

Video

„Chvíľu to vyzeralo tak, že budú akési dve rady, ktoré sa budú venovať tej istej oblasti. Nebolo by to dobré. Nebudem súperiť o zlaté trenky. Keď sa premiér takto rozhodol, ja to rešpektujem,“ povedal Sulík na margo svojho rozhodnutia. Pozvanie na rokovania novej rady prijme, spolieha sa na to, že v nej bude dostatok kvalitných ekonómov.

Video

Obchody už mali byť otvorené

Zároveň dodal, že nesúhlasí s tým, aby maloobchodné prevádzky ostávali zatvorené. Nechystá sa však kvôli tomu odísť z vlády, situáciu chce prerokovať s hlavným hygienikom Jánom Mikasom. „Už v utorok sme mali otvoriť maloobchodné predajne, ktoré nie sú v obchodných centrách. Nepočul som o jedinom prípade, kedy by sa nakazila predavačka,“ dodal Sulík. Takéto správanie je podľa neho krajne nezodpovedné a je jasným dôkazom toho, prečo virológovia neriadia krajinu.

Podľa neho v súčasnosti zavreté maloobchodné prevádzky zamestnávajú niečo medzi 200 a 300-tisíc ľudí, ktorí takto prídu o prácu. „To je desať percent celej zamestnanosti. Budú nám padať ako hnilé hrušky,“ dodal.

VIDEO: Tri podmienky pre otvorenie ekonomiky od Veroniky Remišovej (Za ľudí).

Video

Világi: Za rozdielnymi postojmi Sulíka a Matoviča aj možný stret ideológií

Rozdielne postoje premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) a vicepremiéra a ministra hospodárstva Richarda Sulíka (SaS) na uvoľňovanie opatrení môžu byť aj výsledkom stretu dvoch ideológií. Pre TASR to povedala politologička z Univerzity Komenského v Bratislave Aneta Világi. Sulík by chcel viac slobody pre podnikanie a jednotlivca, zatiaľ čo Matovič podľa nej potrebuje presadzovať opatrenia v prospech ľudu. Világi si tiež myslí, že vťahovanie odborníkov do rozhodovania, ako to prezentuje Matovič, môže ukazovať snahu preniesť časť zodpovednosti.

Sulíkova tzv. neoliberálna politika, ktorá znamená čo najviac právomocí a slobody pre jednotlivca, naráža pri opatreniach v dôsledku krízy na realitu, myslí si odborníčka. „Preto aj snaha uplatniť aspoň časť opatrení, ktoré by priniesli viac slobody pre podnikanie a jednotlivca, je určite aj ideologickou požiadavkou zo strany SaS,“ vysvetlila pre TASR Világi.

V Matovičovom konaní vidí istú mieru populizmu. „V prípade premiéra, ktorý je z ideologického hľadiska skôr konzervatívnejší v pohľade na spoločnosť, je vidno tiež istú mieru populizmu, že potrebuje presadzovať opatrenia v prospech všetkých, ľudu. To dlhodobo tlačí ako svoju politiku,“ skonštatovala odborníčka s tým, že tieto rozdielne ideológie na seba narážajú a môžu spôsobovať trenice. „Nie je to len vyslovene epidemiológia verzus ekonómia, ale je to aj ideologický pohľad na to, ako spravovať štát a spoločnosť,“ dodala.

VIDEO: Pozrite si, ako zareagoval premiér Igor Matovič po otázke, prečo vôbec vznikajú dve krízové rady s podobným zameraním.

Video

Táto vláda je podľa Világi zložená z dostatočne suverénnych aktérov, v prípade predsedov vládnych strán. „To, čo vidíme, je určitá snaha o vymedzovanie si svojich mocenských pozícií v rámci vlády a rozhodovania vo vláde ako kolektívnom orgáne,“ zhodnotila.

Matovič v týchto dňoch opakovane hovorí o tom, že o uvoľňovaní opatrení zavedených pre pandémiu koronavírusu rozhodnú epidemiológovia. „Vťahovanie do celej situácie radu odborníkov, či už epidemiológov alebo ekonómov, je či už snaha vyviniť sa alebo snaha oprieť rozhodnutie, aj keď by mohlo byť nepopulárne, o názor múdrejších alebo schopnejších. Čiže ide o snahu o prenos časti zodpovednosti na niekoho iného, než je samotný politik,“ myslí si politologička.

Sulík v stredu na tlačovej konferencii povedal, že chce presviedčať Matoviča, aby sa otvorili obchody, nevidí zmysel v tom, aby maloobchodníci krachovali, zatiaľ čo veľké reťazce budú mať obrovské zisky. Matovič zatiaľ nechce zásadne uvoľniť opatrenia, plán postupného otvárania prevádzok má predstaviť v pondelok 20. apríla.

© Autorské práva vyhradené

125 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #koronavírus