Minister dopravy chystá poukazy na odloženie dovoleniek

Koronavírus položil cestovný ruch na kolená. Samotné cestovky volajú po takzvaných voucheroch – teda poukazoch na odloženie dovolenky. Ľudia by si tak jednoducho preniesli zakúpený zájazd do budúceho roka. Takéto opatrenie už chystá aj ministerstvo dopravy, pod ktoré cestovný ruch patrí. Pre denník Pravda to potvrdil nový šéf rezortu dopravy Andrej Doležal.

09.04.2020 12:00
debata (6)

"Chceme pripraviť dobrovoľný voucherový systém, kedy spotrebiteľ bude uistený, že si dovolenku bude môcť uplatniť budúci rok,“ hovorí Doležal. Tí, čo by poukaz nevyužili, by mohli v decembri 2021 požiadať o jeho preplatenie, dodáva minister.

Tlak na cestovky od klientov by sa tak mohol aspoň o niečo zmierniť. Ľudia sa totiž rušia svoje plánované letné dovolenky či zájazdy. Cestovky im tak musia vrátiť peniaze, okrem storno poplatku. Ten však nepokryje všetky náklady na už zaplatenú dopravu a ubytovanie. "Je kľúčové, aby cestovky nepadli a aby so sebou nestiahli aj poisťovne. Objem prostriedkov v cestovkách je obrovský a musíme ich zachrániť,“ hovorí minister dopravy.

Systém by mal fungovať tak, že klient dostane poukaz vo výške sumy, ktorú za dovolenku zaplatil. Nepríde tak o storno poplatok. Ten môže byť v prípade letných dovoleniek aj 70 či 80 percent z ceny zájazdu. Poukaz by bolo možné použiť na nákup dovolenky v budúcom roku. A tiež by mal byť prenosný medzi osobami, ale aj destináciami.

"Na tento systém refundácie už prešli všetky letecké spoločnosti a hotely v zahraničí. A tiež zahraničné cestovné kancelárie,“ hovorí generálna riaditeľka CK Saturn Nora Fedorová. Tento nástroj už podľa nej schválili vo viacerých krajinách – napríklad v Taliansku, Veľkej Británii. Na odklepnutie čaká aj v Holandsku, Česku, Poľsku a Nemecku, dodáva.

Situácia s cestovnými kanceláriami je podľa zväzu cestovného ruchu viac ako kritická. Domáce cestovky fungujú totiž len v obmedzenom režime. Ostatné krajiny však okrem poukazov pumpujú do záchrany svojho cestovného ruchu aj ďalšie penaize cez dotácie. "Vláda nám v týchto dňoch môže pomôcť predovšetkým tým, že urýchlene prijme jasné opatrenia,“ hovorí prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák. Okrem platov zamestnancov od štátu by to malo byť aj zjednodušenie prístupu k bezúročným pôžičkám, dodáva.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #cestovné kancelárie #minister dopravy #koronavírus