Slovensko si požičalo 1,5 miliardy eur od vopred určených investorov

Slovensko predalo nové dlhopisy za 1,5 miliardy eur. Agentúre pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) sa totiž v utorok podarilo uskutočniť prvú syndikovanú emisiu štátnych dlhopisov v tomto roku a zároveň aj všetky cenné papiere z 1,5-miliardovej emisie predať.

07.04.2020 21:45
debata (5)

Dlhopisy sú splatné o 10,5 roka v októbri 2030 s kupónom na úrovni 1 % p.a. a rizikovou prirážkou 100 bázických bodov nad úrokové swapy. Emisná cena dlhopisov bola 99,486 % a výnos do splatnosti dosiahol 1,052% p.a.

Mandát pri emisii týchto dlhopisov bol udelený trom domácim bankám, a to ČSOB, Slovenskej sporiteľni a Tatra banke. Tá bola zároveň vedúcim manažérom tejto transakcie. Emisia bola pritom realizovaná formou priameho predaja vopred určeným investorom.

„Priaznivé trhové podmienky po úspešnej pondelkovej aukcii štátnych pokladničných poukážok umožnili bankám upísať danú emisiu v priebehu jedného dňa. Slovenskej republike sa podarilo získať nové zdroje v objeme 1,5 miliardy eur splatné 9. októbra 2030 na rizikovú prirážku 100 bázických bodov nad úrokové swapy,“ informoval v utorok ARDAL.

Slovensko sa pritom v marci po vyhlásení pandémie nového koronavírusu čelilo problémom s financovaním svojho dlhu. Nízky dopyt investorov totiž štát zaznamenal tak pri aukciách dlhopisov, ako aj štátnych pokladničných poukážok. Zlom nastal až tento týždeň, keď sa štátu podarilo predať pokladničné poukážky za 1,5 miliardy eur.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #dlhopisy #ARDAL