Rating ekonomickej stability Slovenska padol. Pre koronavírus

Slovensko sa v hodnotení rizika, ktoré vypracúva poisťovacia skupina Euler Hermes, ratingovo prepadlo. Môže za to pretrvávajúca pandémia koronavírusu, ktorá už niekoľko týždňov ohrozuje svetovú ekonomiku. Nelichotivý výsledok dosiahlo aj ďalších 17 krajín.

07.04.2020 14:29
debata (10)

Bezprecedentná situácia zvýšila hlavne riziko neplatenia zo strany podnikateľských subjektov. Spoločnosť k tomuto výsledku dospela na základe monitoringu štyridsiatich krátkodobých a dlhodobých ekonomických a finančných ukazovateľov. Rovnaký scenár ako Slovensku hrozí aj Českej republike, Poľsku, Rumunsku, Írsku, Litve, Brazílii, Japonsku, Ekvádoru, Thajsku, Indonézii, Indii, Spojeným arabským emirátom, Kuvajtu, Maroku, Keni, Ghane a Mauríciu.

Foto: Euler Hermes
infografika, rating

Najviac utrpeli automobilky

Skupina zároveň znížila rating aj historicky najväčšiemu množstvu podnikateľských sektorov, a to 126. Najviac zasiahnutým je vo väčšine krajín automobilový priemysel, sektor dopravy či elektroniky. Naopak, farmaceutický priemysel a informačné technológie ostávajú relatívne bezpečnou oblasťou. Zníženie v takomto veľkom množstve prekonalo rekord z roku 2016, keď sa týkalo sedemdesiatich sektorov.

Vyspelé ekonomiky sú ohrozené tiež

Zvýšenie rizika sa však týka aj vyspelejších ekonomík, ktoré v súčasnosti ešte stále disponujú prostriedkami na udržanie svojich podnikov v chode. Problém však môže nastať, ak pandémia bude trvať príliš dlho. "Naši analytici stále venujú pozornosť situácii ostatných rozvinutých krajín, najmä Francúzska, Nemecka, Španielska a Spojených štátov. Ich situácia by sa mohla rýchlo skomplikovať,“ varuje Peter Mucina, riaditeľ spoločnosti Euler Hermes na Slovensku.

Foto: Euler Hermes
infografika, rating

Spoločnosť vo všeobecnosti predpokladá výrazné spomalenie ekonomického rastu. Dosiahnuť by mal iba +0,5 %, čo je v porovnaní s minulým rokom, keď dosiahol 2,5 %, výrazný pokles. Dôjsť by malo aj k zníženiu medzinárodného obchodu a s tým súvisiacemu zvýšeniu platobnej neschopnosti o 14 %. V tomto oslabenom medzinárodnom prostredí bude veľa krajín a sektorov tvrdo zasiahnutých.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rating #koronavírus