Pomoc veľkým firmám čaká na povolenie Bruselu

Už druhá firma prepúšťa. V pondelok ohlásila prepustenie všetkých svojich ľudí strojárska spoločnosť z Detvy. Ani tú ohlásená pomoc od vlády premiéra Igora Matoviča nepresvedčila. Len minulý týždeň ohlásil prepustenie 903 ľudí výrobca nábytku Decodom. Prvá pomoc, ktorú ekonomike nachystala vláda, totiž nepočíta s veľkými hráčmi.

06.04.2020 19:00
debata (1)
Ak sa veľké firmy nedočkajú pomoci, bez práce... Foto: SHUTTERSTOCK
vypoved Ak sa veľké firmy nedočkajú pomoci, bez práce ostanú stovky ľudí.

To by sa však podľa Matoviča malo zmeniť. A to už v priebehu niekoľkých dní. Slovensko by totiž malo získať súhlas Európskej komisie na uplatnenie pomoci aj pre veľké firmy. Nateraz je však maximálna suma pomoci limitovaná bruselským stropom 200-tisíc eur mesačne. Alebo 800-tisíc eur ročne.

Ak Brusel pravidlá povolí, aj veľkí hráči by mohli požiadať o preplatenie 80 percent hrubej mzdy zamestnanca. Maximálne však do sumy 1 100 eur mesačne. Využiť to môžu firmy, čo sú povinne zatvorené pre opatrenia proti šíreniu koronavírusu.

Tí, čo im pre pandémiu klesli tržby, by zase mohli rovnako ako malé firmy a živnostníci žiadať úrady práce o pomoc. A to podľa miery poklesu.

Všetci zamestnanci

V pondelok oznámila hromadné prepúšťanie strojárska spoločnosť PPS Group Detva. "Spoločnosť od 9. apríla úplne preruší výrobu a zavrie svoje brány,“ povedal pre agentúru TASR jej hovorca Ľuboš Schwarzbacher. Manažment si od začiatku mesiaca znížil platy o 20 percent. Firma takto reaguje na viac ako štvrtinové zníženie objednávok na druhý a tretí štvrťrok. Tržby sa pritom prepadli v apríli medziročne o viac ako 40 percent.

Ekonomické opatrenia vlády firmu nepresvedčili. Na zozname ohrozených sú všetci 736 zamestnanci. Prepúšťanie sa začne v polovici mesiaca. O prácu však prídu aj agentúrni zamestnanci a živnostníci. Dokopy okolo tisíc ľudí. Vedenie tvrdí, že ide o preventívne opatrenie. "Počas najbližších dní a týždňov využije PPS Group všetky dostupné nástroje a podporné projekty, aby sa v maximálnej miere zachovala zamestnanosť aj výrobná kapacita,“ informovali podľa agentúry TASR zástupcovia vedenia. Tí majú súhlas aj odborov. Strojárska firma tiež vyzvala vládu, aby urýchlene riešila takzvaný kurzarbeit. Po Decodome, ktorý ohlásil prepustenie 903 ľudí ešte minulý týždeň, tak ide o druhú veľkú firmu, ktorá pre pandémiu znižuje stavy.

Premiér vypočul odborárov

Premiér sa v pondelok stretol aj s odborármi. Práve odbory podporujú opatrenia pre veľké firmy. Tvrdia, že ak sa im nepomôže, bude ohrozená zamestnanosť aj u ich dodávateľov. S premiérom rokovali aj o zachovaní zamestnanosti a ich úlohe v tripartite.

"Dohodli sme sa, že budeme mať možnosť predložiť pripomienky k programovému vyhláseniu vlády a takisto sme sa dohodli, že zmene pracovnej legislatívy bude predchádzať sociálny dialóg,“ povedal šéf KOZ Marián Magdoško.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #prepúšťanie #Brusel #koronavírus