Štartuje prvá pomoc pre malé firmy a živnostníkov

Najštedrejší príspevok dostanú zamestnávatelia, ktorým vláda prikázala zatvoriť prevádzky v rámci opatrení proti šíreniu pandémie. V ich prípade je príspevok až vo výške 80 percent priemerného platu zamestnanca. Maximálne však 1 100 eur.

05.04.2020 18:40
urad prace, nezamestnani , praca, nezamestnany Foto: ,
Pred desiatimi rokmi kríza prudko zvýšila počty nezamestnaných ľudí na Slovensku. Aktuálne má tento scenár odvrátiť masívna štátna podpora na udržanie pracovných miest vo výške 1,5 miliardy eur za mesiac.
debata (23)

„Podmienkou je udržanie pracovného miesta aj po skončení krízového obdobia,“ upozornil minister práce Milan Krajniak. O peniaze musia firmy on-line požiadať úrady práce. Kontrolovať žiadateľov budú až spätne.

Štát prispeje aj tým, ktorým pre pandémiu klesli tržby. Opäť to platí pre firmy aj pre živnostníkov. Za marec majú v prípade poklesu od desať pod 20 percent nárok na príspevok vo výške 90 eur. Pri poklese od 20 pod 30 percent dostanú 150 eur, od 30 pod 40 percent to bude 210 eur. V prípade prepadu tržieb nad 40 percent dostanú od štátu 270 eur. Za apríl budú mať nárok na príspevok až pri poklese nad 20 percent. A to od 180 eur až do 540 eur.

Pomoc pre malé a stredné firmy ekonomike veľmi nepomôže, upozorňuje ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. "Budúcnosť slovenskej ekonomiky závisí hlavne na prežití veľkých firiem a ich zamestnancov. Prípadný krach drobných podnikateľov nebude mať pre domáce hospodárstvo také fatálne následky ako koniec automobilového priemyslu,“ hovorí Baláž. Preto by súčasná vláda mala v rámci možností rozpočtu pomôcť aj veľkým podnikateľom, dodáva.

Ekonóm za dobré riešenie na prekonanie krátkodobých problémov považuje kratší pracovný čas, takzvaný kurzarbeit. V takom prípade zamestnancom za čas strávený doma klesne plat o 20 percent. Pričom zvyšných 80 percent mzdy by si delil štát a zamestnávatelia. Slovenskí podnikatelia navrhujú, aby štát zaplatil 60 percent mzdových nákladov a na nich by zostala len pätina. Riešeniu pomoci pre veľké firmy by sa vláda mala podľa ministra práce venovať už tento týždeň.

V praxi má príspevok pomôcť hlavne prevádzkovateľom zatvorených obchodov. Jedna firma môže dostať mesačne maximálne 200-tisíc eur. Za celú krízu však najviac 800-tisíc eur. Nárok na príspevok však majú aj živnostníci za predpokladu, že musia mať zatvorenú prevádzku pre koronavírus.

Ľudia zostali bez príjmu

Pandémia zrazila na nulu príjmy desaťtisícov živnostníkov. Doma bez práce ostali napríklad kaderníčky, ktoré musia majiteľom aj naďalej platiť vysoké nájmy. Bez práce sú aj učitelia jazykových škôl.

Firmy aj živnostníci, ktorým poklesli tržby, majú nárok len na príspevok. Ak im v marci poklesli tržby od 10 percent do 19,99 percenta, štát im vyplatí 90 eur. Pri poklese od 20 do 29,99 percenta dostanú 150 eur, od 30 do 39,99 to bude suma 210 eur a pri poklese o viac ako 40 percent štát vyplatí 270 eur.

„Z takej malej sumy ledva zaplatím zdravotné a sociálne odvody. O nejakej pomoci s platením nájmu zatvoreného kaderníctva môžem len snívať,“ povedala Anka Budková. Tá dlhé roky prevádzkuje v Bratislave menšie kaderníctvo.

Zároveň za apríl budú platiť iné pravidlá. Štát pri poklese do 20 percent nevyplatí žiadny príspevok. Od 20 do 39,99 percenta bude 180 eur, od 40 do 59,99 stúpne suma na 300 eur, od 60 do 79,99 percenta je príspevok 420 eur a nad 80 percent až 540 eur.

„Pravdupovediac, nedúfala som v žiadnu pomoc a aj toto je lepšie ako nič. Samozrejme, na vyžitie je to malá suma, a tak súčasnú situáciu beriem ako výzvu a spustila som on-line vyučovanie,“ povedala učiteľka Mirka Čmelíková. Tá koncom minulého roka začala na živnosť pracovať pre súkromnú jazykovú školu v Čadci. V jej prípade preto zákon dovoľuje porovnať pád tržieb s prechádzajúcim mesiacom tohto roka.

Živnostníci, ktorí podnikali celý minulý rok, majú na výber z dvoch možností. Po prvé, buď porovnajú prepad tržieb medzi marcom 2019 a marcom 2020. Alebo, po druhé, porovnajú prepad priemerného mesačného príjmu minulého roka s marcom 2020. Tieto pravidlá sa týkajú živnostníkov, ktorí využívajú paušálne náklady alebo evidenciu výdavkov a nemajú podvojné účtovníctvo.

Žiadosti v pondelok od 12:00

Od pondelka rezort práce sprístupní dve webové stránky. A to pomahameludom.sk a neprepustaj.sk. Práve tu sa žiadatelia dozvedia všetko o novom opatrení. „Na oboch týchto weboch bude ten istý obsah,“ povedal Krajniak. Popritom bude informácie poskytovať aj telefónne centrum so 150 operátormi.

Šéf rezortu práce očakáva okolo 250-tisíc žiadostí. Väčšinu z nich od firiem a živnostníkov s poklesom tržieb. Od zavretých prevádzok by podľa prepočtov ministerstva práce malo prísť okolo 50-tisíc žiadostí.

Vyplnené žiadosti a výkazy treba podľa Krajniaka nepodpísané zasielať na adresy úradov práce a sociálnych vecí podľa sídla firmy či živnostníka.

Do 24 hodín od poslania žiadosti a výkazu dostane každý žiadateľ potvrdenie o zaregistrovaní. Od 14. apríla budú úrady práce a sociálnych vecí posielať žiadateľom o pomoc dohody. A to buď do elektronickej schránky, alebo poštou. Až tie bude treba podľa ministra práce podpísať a obratom poslať naspäť elektronickou formou so zaručeným elektronickým podpisom alebo poštou do podateľne úradov práce.

„Do 24 hodín od doručenia podpísanej žiadosti začnú úrady práce posielať peniaze jednotlivým zamestnávateľom,“ tvrdí minister. Už 15. apríla tak podľa neho odídu z úradov práce prvým žiadateľom peniaze od štátu a 16. apríla už môžu byť na účtoch zamestnávateľov. Kontrolu budú robiť úrady práce spätne.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #firmy #prvá pomoc #živnostníci #koronavírus