Kia opäť rozbehne výrobu áut. Ostatné automobilky stoja

Od pondelka sa výrobné linky opäť naplno rozbehnú v Kia Motors Slovakia. Ostané automobilky stoja. Ázijský výrobca motorových vozidiel sa tak vydal proti európskemu trendu zatvárania fabrík.

01.04.2020 20:45
Kia Foto:
V priemyselnom parku mesta Žilina sa bude v štandardnom trojzmennom režime vyrábať len od pondelka 6. apríla do štvrtka 9. apríla. Po Veľkej noci prejde fabrika na rannú a poobednú zmenu.
debata (1)

"Tak, ako sme vám oznámili pred prerušením výroby, v pondelok 6. apríla sa opäť rozbehnú linky v našich výrobných halách. Tak ako doteraz, výroba bude opäť prebiehať za prísnych hygienických preventívnych opatrení,“ uviedla na sociálnej sieti automobilka. Následne potvrdil informáciu aj hovorca závodu Ján Žgravčák.

V priemyselnom parku mesta Žilina sa bude v štandardnom trojzmennom režime vyrábať len od pondelka 6. apríla do štvrtka 9. apríla. Po Veľkej noci prejde fabrika na rannú a poobednú zmenu. Dvojzmenná prevádzka bude trvať do konca apríla.

"Situácia na svetových trhoch sa každým dňom mení a Kia Motors Slovakia pozorne sleduje situáciu. Ak príde k obmedzeniam či už z pohľadu dopytu, alebo dodávok materiálu, alebo iných nepredvídateľných situácií, sme pripravení na to reagovať,“ dodala Kia Motors Slovakia. Tá svojim zamestnancom verejne poďakovala za ich dôveru a spoluprácu.

Nebezpečný koronavírus stihol v Európskej únii zatvoriť väčšinu fabrík. "Pre dočasné uzatváranie automobilových fabrík ostalo doma viac ako 1,1 milióna Európanov,“ uviedlo v analýze Európske združenie výrobcov automobilov (ACEA). V týchto číslach nie sú zahrnutí dodávatelia, a tak podľa samotných autorov štúdie bude reálny dosah ešte horší.

Ostatní stoja

Volkswagen Slovakia v stredu rozhodol o predĺžení odstavenej výroby minimálne do 19. apríla 2020. "Spoločnosť reaguje predovšetkým na klesajúci dopyt na trhoch s vozidlami a na obmedzenia v dodávateľskom reťazci,“ povedala hovorkyňa Volkswagenu Slovakia Lucia Kovarovič Makayová. Presný termín opätovného nábehu výroby všetkých troch slovenských fabrík koncern oznámi včas. "Súčasne podnik intenzívne pracuje na opätovnom nábehu produkcie s rozsiahlym balíkom opatrení na ochranu zdravia zamestnancov,“ dodala Makayová.

Ani v ďalších dvoch domácich automobilkách sa momentálne nevyrábajú vozidlá. "Od 20. marca sme dočasne prerušili výrobu v nitrianskom závode a v závode pracujú len vybrané tímy zabezpečujúce výrobu vozidla Land Rover Defender, ktoré je zákazníkmi mimoriadne očakávané, a tie, ktoré sú určené na zabezpečenie nevyhnutných prevádzkových činností,“ povedala hovorkyňa Jaguaru Land Rover Slovakia Miroslava Remenárová. Momentálne je výroba v závode prerušená až do skončenia veľkonočných sviatkov.

Tento týždeň výroba stojí aj v trnavskom závode PSA Peugeot Citroën. O prípadnom obnovení plánuje fabrika zamestnancov informovať najneskôr v piatok do 20.00 h.

O kurzarbeit sa už rokuje

"Pre ekonomiku je dobré, ak za prísnych hygienických podmienok funguje výroba,“ komentoval rozbehnutie výroby v Kia Motors Slovakia premiér Igor Matovič. Ten zároveň v stredu rokoval s najväčšou domácou automobilkou Volkswagen Slovakia o možnosti zavedenia skráteného pracovného času. Takzvaný "kurzarbeit“ rozdelí náklady na mzdy doma sediacich zamestnancov medzi štát a súkromné fabriky.

Plošné zavedenie tohto opatrenia aktuálne presadzuje aj Európska komisia. Tá ale vo svojom návrhu neuviedla, kto namiesto firiem zaplatí časť mzdy zamestnancov. Slovensko si to podľa súčasnej vlády môže dovoliť len pri menších a stredných podnikoch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Kia Motors Slovakia #koronavírus