Matovič ignoruje veľké firmy

Prvá pomoc, no len pre niekoho. Sedem opatrení z dielne vlády premiéra Igora Matoviča akosi pozabudlo na veľké firmy. Tie varujú, že ak budú ťažké časy pretrvávať, budú musieť siahnuť na pracovné miesta. Zatiaľ tak urobil Decodom, ktorý už včera ohlásil prepustenie 903 zamestnancov.

31.03.2020 19:06
debata (57)
Video: Pozrite si, čo sa firmám nepáči na prístupe Igora Matoviča.
Video

"Nepáči sa nám delenie zamestnancov firiem na rôzne kategórie. V časoch krízy totiž majú dosať pomoc všetci, čo ju potrebujú,“ povedal Alexej Beljajev, prezident Asociácie priemyselných zväzov. Podľa predstavených opatrení štát síce uhradí firmám až 80 percent nákladov na mzdy, no strop je maximálne 200-tisíc eur na jednej podnik. Viac na platy dáva podľa Beljajeva až 1 400 firiem. Tie spoločne zamestnávajú viac ako 620-tisíc ľudí. "Len v priebehu jedného roka zaplatia tieto spoločnosti na odvodoch 3,25 miliardy eur a ďalšiu miliardu eur od nich štát zinkasuje na daniach,“ povedal Beljajev. Okrem toho sa pomoc týka len firiem, čo boli zatvorené pre opatrenia proti epidémii alebo pre krízu museli znížiť výrobu. Podmienkou je udržanie podporených pracovníkov aspoň pol roka.

Premiér argumentuje tým, že sa nedá pomôcť každému. A teraz si Slovensko podľa neho viac ako 1,5 miliardy eur mesačne dovoliť nemôže. "Podnikatelia nemôžu všetku vinu za neúspech hádzať na štát. Napríklad spoločnosť Decodom mala už v roku 2018 stratu 3,3 milióna eur,“ povedal Matovič. S veľkými firmami sa však rokovať chystá.

Štát plánuje podnikom dať viac peňazí prostredníctvom záruk za bankové úvery – a to v sume pol miliardy eur mesačne. "Toto opatrenie vyslovene považujem za marketingové. Vziať si totiž pôžičku na vyplatenie miezd je cestou do pekla,“ povedal Miroslav Kiraľvarga, prezident Republikovej únie zamestnávateľov. Podnikateľom skôr pomôže odpúšťanie rôznych daňových preddavkov, dodal.

Okresané platy

Za čas reálne strávený doma firmy platia zamestnancom 60 percent z ich priemernej mzdy. "Ťažko sa vysvetľuje v nadnárodných koncernoch, prečo aj na Slovensku nie je rovnaká podpora ako v okolitých krajinách. Takýto prístup môže viesť k strate konkurencieschop­nosti,“ povedal prezident Zväz automobilového priemyslu Slovenskej republiky Alexander Matušek. Ten spolu s ostatnými zamestnávateľmi dlhodobo lobuje za zavedenie kratšieho pracovného času označovaného ako kurzarbeit.

"Pri ňom by priemerný plat zamestnanca klesol o 20 percent. Zároveň náklady na zvyšných 80 percent mzdy si medzi sebou rozdelia štát a zamestnávateľ,“ povedal Matušek. Zväz navrhuje, aby 60 percent zaplatil štát a zvyšných 20 percent firmy. Pritom je podľa Matušeka ochotný rokovať o tomto pomere.

Na skrátení pracovnej doby aj na apríl sa dohodli aj košické oceliarne U. S. Steel a tamojší odborári. "To znamená pre 8-hodinový pracovný režim maximálne dve a pre 12-hodinový pracovný režim na maximálne jednu zmenu,“ povedal pre agentúru Sita predseda Rady odborov OZ KOVO USSK Juraj Varga. V oceliarňach pracuje 11-tisíc ľudí.

Niekde sa nezastavia

Slovenské hutníctvo zatiaľ beží naplno. "Naši hlavný konkurenti v Taliansku majú odstavené hute a tak máme momentálne dostatok zákaziek. No potrebujeme vedieť, či nám vláda pomôže, ak aj na Slovensku príde k masívnemu zatváraniu fabrík,“ povedal prezident Klubu 500 a majiteľ Železiarni Podbrezová Vladimír Soták. Ak totiž domáce fabriky prestanú vyrábať, zo zahraničných trhov ich bude vytláčať fungujúca európska konkurencia.

Firmy tiež nevedia, čo majú spraviť, ak pre prípadný pokles zákaziek budú musieť na čas odstaviť výrobu. "Určite nechcem zažiť podobné časy ako počas predchádzajúcej krízy, keď sme museli prepustiť 800 zamestnancov,“ dodal Soták. Zároveň vyzval premiéra, aby vytvoril krízový štáb aj na záchranu slovenskej ekonomiky. A tiež rokoval s firmami o možnostiach zachovania pracovných miest.

Už začiatkom budúceho týždňa sa chystá opäť rozbehnúť výrobu Kia Motors Slovakia. "Od pondelka 6. apríla do štvrtka 9. apríla budeme vyrábať v štandardnom trojzmennom režime. Po Veľkej noci prejdeme na dvojzmennú prevádzku, ktorá bude trvať do konca apríla, napísala automobilka na sociálnej sieti. Ostatné automobilky zatiaľ zostávajú zatvorené.

Príliš pomalý

Za pomalé prijímanie opatrení novú vládu tvrdo kritizuje opozičný Smer. Jeho predseda Robert Fico považuje za nehoráznosť, že vláda nerokuje nielen s odborármi, ale aj s veľkými zamestnávateľmi. "Nemôžeme oklamať realitu a chrbtovú kosť slovenskej ekonomiky predstavujú veľké firmy,“ povedal Fico. Od ich úspechu totiž závisí výroba v stredných a malých podnikoch. "Napríklad Dáni čerpajú z eurofondov až 75 percent príspevku na udržanie zamestnanosti. Dokázali si teda dohodnúť výnimku a neplatí pre nich strop 200-tisíc eur. Rovnakú možnosť by v Bruseli mala okamžite dohodnúť aj naša vláda,“ uviedol bývalý minister hospodárstva a poslanec za Smer Peter Žiga. Podobnú výnimku sa medzičasom podarilo dohodnúť aj Portugalsku.

Podľa opozície je veľkou chybou, že nikto z vlády momentálne nevedie v Bruseli rokovania o možnostiach efektívneho čerpania európskej pomoci. Priamo z eurofondov má vláda v súčasnosti na čerpanie k dispozícií 520 miliónov eur. "No na ich čerpanie treba urobiť výzvy a tie zatiaľ nie sú žiadne. Týmto tempom sa európskym peniazom nikdy nedostaneme,“ upozornil Fico.

© Autorské práva vyhradené

57 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #firmy #Igor Matovič #koronavírus