PPA má nové vedenie. OLAF nenašiel pochybenie

Nový minister pôdohospodárstva Ján Mičovský vymenil šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraja Kožucha. Do funkcie vymenoval Beatrix Galandovú. Mieri tam z pozície riaditeľky vnútorného auditu. V agentúre pracuje Galandová od jej vzniku v roku 2004.

31.03.2020 16:16
debata (5)

Kožuch viedol agentúru práve v čase prevalenia medializácie viacerých pochybení. Ako napríklad vyplácania dotácií na parkovisko.

Postupy za jeho šéfovania prešetroval aj Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF).

Vyšetrovanie však ukázalo, že nedošlo k žiadnemu poškodeniu finančných záujmov Európskej únie. Práve na toto upozorňovali v minulosti niektorí politici a poslanci Európskeho parlamentu. "Vyšetrovanie bolo uzavreté bez odporúčaní na prijatie opatrení vzhľadom na to, že nedošlo k poškodeniu finančných záujmov Európskej únie, keďže v prípade, keď kontrolóri Pôdohospodárskej platobnej agentúry nemohli jednoznačne určiť právny nárok na pozemok, PPA takúto pôdu považovala pre daný rok za neoprávnenú,“ povedal k ukončenému vyšetrovaniu OLAF.

Pôdohospodárska platobná agentúra v roku 2019 vyplatila 74 995 žiadateľom 839,4 milióna eur. Z toho predstavovali priame podpory pre poľnohospodárov 617,7 milióna eur. Agentúra administruje aj podpory pre potravinársky a lesnícky sektor, dotácie poskytuje aj obciam. A to napríklad na cyklistické chodníky, autobusové zástavky, protierózne a protipovodňové zariadenia.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #PPA #beatrix galandová