Analytik: Bez pomoci vlády malé firmy skrachujú

V prichádzajúcej kríze chýbajú rezervy hlavne malým a stredným podnikom. "Bez pomoci vlády by tieto firmy hromadne krachovali,“ povedal v rozhovore denníka Pravda ekonóm spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Veľké spoločnosti majú podľa neho predsa len o čosi jednoduchší prístup na finančné trhy. A tiež je podľa neho pravdepodobné, že tie nadnárodné získajú pomoc aj v iných štátoch. Medzi opatreniami mu však chýbajú masívne štátne investície do budovania chýbajúcich ciest a diaľnic.

31.03.2020 09:00
Boris Tomčiak
Ekonóm spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak.
debata

Ako hodnotíte sedem vládnych opatrení na záchranu slovenskej ekonomiky?

Ekonomické opatrenia, ktoré vláda prijala, sú už celkom robustné. No v tomto kritickom období by sa ale nemalo zabúdať na investície do infraštruktúry. Výstavba je momentálne ovplyvnená nedostatkom ľudí zo zahraničia, preto je vhodné hľadať zamestnancov na domácom trhu. Vláda musí zároveň masívne nakupovať ochranné pomôcky, kvalitné vybavenie do nemocníc a finančne motivovať zdravotníkov.

Je správne, že sa vláda zamerala hlavne na menšie a stredné podniky, alebo mala pomôcť aj veľkým zamestnávateľom?

Pandémia je negatívna udalosť, na ktorú sa podniky nemohli pripraviť. Predovšetkým malé a stredne veľké spoločnosti nemajú vytvorený dostatočne veľký kapitálový vankúš. Bez pomoci vlády by tieto firmy hromadne krachovali. Veľké spoločnosti majú jednoduchší prístup na finančné trhy a zároveň získajú nadnárodné spoločnosti pomoc i v iných štátoch.

Nie je pre podnikateľov príliš veľkým rizikom využiť bankové záruky a zobrať si úver na prekonanie súčasnej ťažkej situácie?

Pomoc vo forme bankových záruk spĺňa legislatívne požiadavky a pre štát je to najrýchlejší spôsob pomoci. Štát by v takom rýchlom čase nedokázal schváliť programy na priame poskytnutie peňazí do firiem. Bolo by totiž potrebné vytvoriť rozsiahlu metodiku komu a za akých podmienok sa peniaze poskytujú. Kvalitné firmy prekonajú tieto krátkodobo zlé podmienky a po zlepšení ekonomickej situácie pôžičky splatia. Slovensko má potom ešte k dispozícii daňové nástroje.

Dokáže si Slovensko v dnešných ťažkých časoch požičať dosť peňazí na záchranu slovenskej ekonomiky?

Slovensko má ešte relatívne dostatočný priestor na zvyšovanie svojho dlhu. Kľúčové je, aby sa rýchlo zastavila pandémia, čo by umožnilo obnoviť normálny ekonomický život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #Boris Tomčiak #záchranný balíček #koronavírus