Ekonomika potrebuje naštartovať. Na čo vláda čaká?

Opatrenia na záchranu slovenskej ekonomiky stále nie sú známe. Hrubý návrh z dielne SaS, ktorý sa dostal von ešte v minulú sobotu, sa zameral skôr na firmy ako na ľudí. Ministerstvo financií o svojom balíčku nateraz mlčí.

26.03.2020 17:00
Košice koronavírus obchody zavretie prevencia Foto: ,
Na snímke prázdne obchodné centrum v Košiciach v nedeľu 15. marca 2020.
debata (65)

"Musíme si uvedomiť, že nová vláda po nástupe našla Slovensko s prázdnou špajzou na rozdiel od iných krajín únie, ktoré sa počas úrodných rokov poctivo pripravovali,“ odpovedal tlačový odbor rezortu financií na otázku denníka Pravda, keď opatrenia zverejní. Pre Ministerstvo financií je podľa jeho tlačového odboru kľúčová kvantifikácia navrhovaných opatrení. "Preto každé opatrenie prepočítavame, aby sme vedeli určiť, či na to máme v danom čase peniaze,“ odpovedal tlačový odbor. Takto bude podľa neho rezort financií postupovať aj pri ďalších návrhoch opatrení.

Slovenská ekonomika však karanténu nenesie zrovna najlepšie. Konečný účet je nateraz ťažko odhadnúť. Na ekonomických číslach bude výpadok ekonomickej aktivity cítiť tak či tak, otázne zostáva len ako. Všetko stojí a padá na tom ako dlho bude pandémia – a teda aj yvpnutá ekonomika, trvať.

"Efekt môže byť krátkodobý, ak sa podarí nákazu dostať pod kontrolu čo najskôr. Po zrušení obmedzení by sa tak ekonomika mala vrátiť do normálu,“ hovorí analytička spoločnosti Wood & Company Eva Sadovská. Všetko tak stojí a padá na tom ako rýchlo pandémia prehrmí. Väčší problém by mohol podľa Sadovskej nastať, ak by sa taliansky scenár stal realitou aj v iných európskych ekonomikách, vrátane Slovenska. "Slovensko je jednou z najotvorenejších ekonomík únie, teda krajinou veľmi závislou na zahraničnom obchode,“ hovorí.

Zavreté školy a škôlky donútili k čerpaniu dovolenky či OČR minimálne jedného rodičov, mnohí pracujú z domu. Ľudia v karanténe môžu využiť péenky. "V niektorých prípadoch tak môže prísť k tomu, že mesačný príjem v rodine bude za marec nižší ako zvyčajne, čo môže mať za následok problém so splácaním záväzkov v podobe úverov, ale aj pri platení bežných výdavkov,“ hovorí Sadovská. Mať finančnú rezervu sa tak ukazuje dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Výpadok príjmov domácností sa však podpíše aj na spotrebe. A ekonomiku tak čaká ďalší šok.

© Autorské práva vyhradené

65 debata chyba
Viac na túto tému: #opatrenia #ekonomická recesia #minister financií #koronavírus