Analytik:Po koronavíruse príde recesia

Spomalenie, recesia či až kríza? Na to, čo spraví pandémia so slovenskou ekonomikou sa denník Pravda pýtal analytika spoločnosti Finlord.cz Borisa Tomčiaka.

24.03.2020 15:45
debata (20)

Čo spraví koronavírus s našou ekonomikou?

Slovensko zažije tento rok recesiu. Hrubý domáci produkt (HDP) by v základnom scenári mohol poklesnúť o jedno až dve percentá. V negatívnom scenári nastane hlbšia recesia s poklesom HDP o päť percent. Dôvodom je prepad exportu na západné trhy, kde výrazne poklesla spotreba domácností. Zároveň sledujeme i zníženie domácej spotreby.

Aký dlhý prepad ekonomiky nás čaká?

Zatiaľ nie je možné predpovedať hĺbku a dĺžku prepadu. Môžeme len dúfať, že recesia bude trvať maximálne do konca tohto roku.

Čo treba zachraňovať ako prvé, automobilky či skôr menšie domáce firmy?

Vlády by mala pripraviť daňové stimuly pre všetky subjekty, keďže koronavírus postihne negatívne všetky firmy. Pri nadnárodných firmách je možné spoliehať sa na to, že dostanú určitú pomoc na nadnárodnej úrovni. Malí podnikatelia môžu dostať pomoc len od slovenských inštitúcií.

Kde vidíte hlavné riziká?

Najväčším rizikom je ďalšie nekontrolované šírenie vírusu po Európe. Slovensko patrí medzi štáty, kde sa darí s epidémiou celkom úspešne bojovať. Taliansko, Španielsko, Nemecko či Francúzsko sú v omnoho horšom stave, čo bude brzdiť zotavenie celej Európy.

Čo pandémia zmení? Dá sa čakať, že bude aj po jej skončení viac ľudí pracovať z domu?

Pandémia predovšetkým na niekoľko štvrťrokov vyvolá pokles spotreby domácností. Firmy nebudú mať dostatok objednávok a budú znižovať svoje náklady. Kvôli tomu je možné očakávať rast miery nezamestnanosti. Pandémia môže spôsobiť vyšší príklon k práci z domu, ale v mnohých sektoroch to nie je možné.

Aké ekonomické opatrenia by teda mala ako prvé urobiť nová vláda?

Možností je dosť. Od zníženia daní cez úľavy v rámci povinných odvodov, bezúročné pôžičky a garancie. A tiež príspevky pre rodičov, ktorí museli ostať doma s deťmi. Primárne je však zastaviť šírenie koronavírusu, pretože pri konštantnej hrozbe epidémie nebude možné naštartovať ekonomiku. Obyvatelia Slovenska musia dodržiavať prísne karanténne opatrenia, keďže vírus je veľmi nákazlivý.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #recesia #koronavírus