Volkswagen predĺžil zatvorenie slovenských závodov

Automobilový priemysel zažíva najhoršie časy od rozbehu výroby v Slovenskej republike. Od pondelka prestali vyrábať všetky štyri domáce automobilové závody. Zároveň Volskwagen Slovakia dnes oznámil, že predlžuje prerušenie výroby minimálne do 5. apríla 2020.

23.03.2020 14:39
volkswagen, Foto: ,
Zastavená bude výroba v Bratislave, Martine a Stupave.
debata (3)

"O predĺžení bolo rozhodnuté v súvislosti s pretrvávajúcim znížením dopytu na trhoch a koordináciou opätovného nábehu dodávateľských vzťahov spolu s ostatnými koncernovými závodmi, a to s jasným zámerom naďalej prispievať k spomaleniu šírenia epidémie koronavírusu a ochorenia Covid-19. O tejto skutočnosti boli informovaní všetci zamestnanci,“ uviedla hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Automobilový priemysel dnes čelí náročnému obdobiu. Po vypuknutí koronavírusu klesol predaj automobilov v Číne o 79 percent a na najväčšom automobilovom trhu sa predalo len 310 tisíc vozidiel. Zo závodu v Bratislave na najväčší automobilový trh sveta smeru vozidlá značiek Volkswagen Touareg, Porsche Cayenne, Audi Q7 a Audi Q8. Zároveň veľké automobilové koncerny počítajú, že podobný prepad predaja vozidiel zasiahne v najbližších týždňoch aj zvyšok sveta.

"V týchto ťažkých časom je pre zachovanie zamestnanosti ako nikdy predtým mimoriadne dôležitá flexibilita pracovnej sily. Okrem aktuálne platného konta pracovného času je ďalším vhodným nástrojom takzvaný kurzarbeit,“ uviedla Makayová. Pri tomto type kratšieho pracovného času sa mzdové náklady delia medzi automobilku a štát. "Tento nástroj funguje dlhé roky vo viacerých štátoch EÚ a zachránil státisíce pracovných miest. V krízových časoch dokáže veľmi pomôcť všetkým podnikom bez ohľadu na ich veľkosť a počet zamestnancov,“ priblížila Makayová. Automobilka zároveň vkladá plnú dôveru do novej vlády a verí, že včas príjme opatrenia na zmiernenie dopadov prichádzajúcej ekonomickej krízy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Volkswagen #automobilky #koronavírus