Shell reaguje na pandémiu. Znižuje svoje plánované výdavky o 5 miliárd USD

Ropný koncern Royal Dutch Shell zníži tento rok plánované výdavky o 5 miliárd USD (4,67 miliardy eur) a pozastaví program spätného odkúpenia akcií v celkovej hodnote 25 miliárd USD.

23.03.2020 11:41
Shell Foto:
debata (1)

Britsko-holandská spoločnosť v pondelok uviedla, že svoje kapitálové výdavky zredukuje na 20 miliárd USD, prípadne aj na nižšiu úroveň z pôvodne plánovaných 25 miliárd USD. Okrem toho pozastaví program spätného odkúpenia akcií, ktorý spustila v júli 2018. Do dnešných dní spätne nakúpila akcie v hodnote 15,5 miliardy USD.

Ceny ropy klesli od januára o viac než 60 %, keď trhmi otriaslo tak šírenie koronavírusu po svete, ako aj krach rokovaní Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) s ďalšími producentmi na čele s Ruskom, čo sa týka ťažby ropy. V reakcii na to Saudská Arábia oznámila mimoriadne zvýšenie produkcie, čo v období klesajúceho dopytu viedlo k výraznému poklesu cien komodity.

Najnovšie kroky Shellu sú totožné s krokmi konkurencie ako Exxon Mobil, Chevron, BP či francúzska spoločnosť Total. Všetky firmy oznámili, že pôvodne plánované výdavky výrazne obmedzia.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Shell #koronavírus