Cena americkej ropy rastie. Naďalej však zostáva na niekoľkoročných minimách

Ceny ropy sa vyvíjajú zmiešane, pričom cena americkej ropy WTI zaznamenala mierny rast. Aj naďalej sa však cena v obidvoch prípadoch (WTI aj Brent) drží na niekoľkoročných minimách, pričom cena Brentu sa drží nad 26 USD za barel (159 litrov).

23.03.2020 08:24
debata (4)

Dôvodom je dvojnásobný šok pre trhy, ktorý na jednej strane spôsobil nový koronavírus a na druhej cenová vojna medzi Saudskou Arábiou a Ruskom.

Ako cena ropnej zmesi Brent, tak cena WTI na začiatku pondelkového obchodovania v Ázii prudko klesli, keď sa počet úmrtí na chorobu COVID-19 v Európe a USA cez víkend zvýšil a navyše, Senát amerického Kongresu neschválil balík na podporu ekonomiky. Neskôr sa však straty začali zmierňovať a cena WTI sa dokonca vrátila k miernemu rastu.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji dosiahla do 7.35 h SEČ 26,28 USD (24,54 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 70 centov alebo 2,59 %. Cena americkej ľahkej ropy WTI dosiahla 22,76 USD za barel, čo oproti predchádzajúcej uzávierke predstavuje rast o 13 centov (0,57 %).

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #cena #burza #Brent #WTI