Nemecká ekonomika smeruje do recesie. Tlačí ju tam koronavírus

Šírenie koronavírusu masívne zasiahne nemeckú ekonomiku, a to minimálne v nasledujúcich dvoch kvartáloch. Uviedol to vo štvrtok nemecký ekonomický inštitút DIW, ktorý očakáva, že ekonomika tento rok zaznamená pokles.

19.03.2020 11:09 , aktualizované: 12:41
debata (6)

DIW uviedol, že predpokladá pokles nemeckej ekonomiky v tomto roku o 0,1 %. Prognóza je pritom založená na optimistickom scenári v tvare písmena V, ktorý znamená, že po prudkom poklese podnikateľskej aktivity bude ku koncu roka nasledovať prudké zotavenie.

Podľa inštitútu však recesia môže byť omnoho hlbšia, ak by neistota medzi podnikmi a spotrebiteľmi, ktorú vyvolalo rozšírenie koronavírusu do Európy, pretrvávala dlhší čas.

Nemecká banka Deutsche Bank výrazne zhoršila predchádzajúcu prognózu, čo sa týka tohtoročného vývoja nemeckej ekonomiky. Ako uviedla, v dôsledku šírenia koronavírusu očakáva v tomto roku pokles ekonomiky o 4 až 5 % a pokles priemyselnej produkcie o 10 %.

„Opatrenia na zastavenie šírenia koronavírusu, ktoré zahrnujú karanténu a zatvorenie viacerých firiem a obchodov, dosiahli v priebehu niekoľkých dní taký rozsah, že je potrebné počítať v 1. polroku s omnoho výraznejším poklesom hospodárstva, než sa pôvodne očakávalo,“ povedal hlavný ekonóm Deutsche Bank Stefan Schneider. Ako dodal, pôvodne počítal s tohtoročným poklesom o 1 % až 2 %.

„Tento nový odhad platí bez ohľadu na prípadné zotavenie v 2. polroku, keďže na rozdiel od krízového roku 2009 bude tvrdo zasiahnutý aj sektor služieb,“ dodal Schneider.

Ešte horšie vidí vývoj nemeckej ekonomiky hospodársky inštitút IfW. Aj ten revidoval svoju pôvodnú prognózu vývoja ekonomiky v roku 2020 a ako uviedol, najnovšie odhaduje pokles hrubého domáceho produktu (HDP) o 4,5 % až 9 %.

Deutsche Bank zároveň upravila pôvodný odhad pre ďalšie ekonomiky. Odhaduje, že ekonomika USA klesne tento rok o 0,8 % a ekonomika Japonska o 1,7 %.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Nemecko #ekonomická recesia #koronavírus