Nákaza devastuje americkú ekonomiku. Analytici prinášajú dramatickú prognózu

To je zatiaľ jedna z najdramatickejších prognóz dôsledkov rozšírenia koronavírusu na americkú ekonomiku, uviedla agentúra Reuters.

19.03.2020 10:18
debata (22)

Ak by sa odhad JP Morgan potvrdil, znamenalo by to väčší prepad ekonomiky, než zaznamenala vo 4. kvartáli 2008, keď v dôsledku finančnej krízy klesla o 8,4 %. Bol to najvýraznejší pokles v rámci celého obdobia finančnej krízy.

Aj ďalší analytici predpokladajú pokles americkej ekonomiky, ako aj ďalších veľkých ekonomík, keďže jednotlivé štáty v úsilí spomaliť šírenie nového koronavírusu zatvárajú obchody a obmedzujú pohyb obyvateľstva. Podobne ako v Európe aj v USA zatváranie reštaurácií, obchodov a firiem ohrozuje milióny pracovných miest.

„USA, Európa a Japonsko smerujú k recesii,“ uviedli ešte v stredu (18. 3.) analytici zo spoločnosti IHS Markit. Očakávajú, že reálny celosvetový hrubý domáci produkt (HDP) vzrastie tento rok o 0,7 %, pričom ekonomika USA zaznamená pokles o 0,2 %.

Analytici JP Morgan sú pesimistickejší a odhadujú, že americká ekonomika klesne v tomto roku až o 1,5 %. Miera nezamestnanosti, ktorá v súčasnosti dosahuje v USA 50-ročné minimum 3,5 %, by mala do polovice roka vzrásť na 6,25 %. Ku koncu roka by sa nezamestnanosť mohla v porovnaní so situáciou v lete mierne zlepšiť a podľa JP Morgan by mohla v závere roka dosiahnuť 5,25 %.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #prognóza #USA #koronavírus