Kúpeľníci v ohrození

Zákaz návštevy rekreačných miest spôsobuje ich majiteľom nemalé problémy. Pokles tržieb a ziskov pociťujú všetci - od hotelov až po kúpele. Výnimku má len kúpeľná liečba. Tá však veľké čísla neurobí. Sľubné vyhliadky zo začiatku roka sú tak pasé. "V radoch našej klientely nastala opodstatnená panika,“ hovorí Daniela Feckaninová z cestovnej kancelárie Daniela incoming, ktorá má pod svojou záštitou kúpele Piešťany, Rajecké Teplice, Trenčianske Teplice a Bardejovské kúpele.

19.03.2020 12:00
Piešťany Foto:
Ľudia rušia svoje pobyty či vyžadujú storno za svoje zaplatené rekreácie.
debata (3)

Ľudia teraz rušia svoje pobyty či vyžadujú storno za svoje zaplatené rekreácie. „Celá naša aktivita je už tretí týždeň zameraná miesto predaja na presúvanie a stornovanie už zakúpených pobytov,“ hovorí Feckaninová. Vzniknuté komplikácie sa snažia riešiť v dobrej vôli, aby pomohli svojim klientom.

Kúpele Bojnice dočasne zrušili prevádzku už minulý týždeň. Podobne postupovali Trenčianske kúpele a všetky rekreačné strediská na Slovensku.

Kúpeľníci prirovnávajú vzniknutú situáciu ku krízovému roku 2008. Vtedy v kúpeľnom priemysle došlo k masívnemu výpadku návštevníkov. Išlo najmä o rusky hovoriacu klientelu. "Škody sa momentálne nedajú odhadnúť, keďže nevieme, ako rýchlo sa podarí zastaviť šírenie koronavírusu,“ hovorí analytik spoločnosti Finlord.cz Boris Tomčiak. Slovensko sa podľa neho môže ocitnúť v recesii.

Hrozí prepúšťanie?

Zdá sa, že koronavírus ohrozí ďalšiu existenciu viacerých rekreačných zariadení. Majitelia kúpeľov už pripúšťajú, že budú musieť rozviazať pracovný pomer s niektorými zamestnancami, ak sa situácia nezlepší. „Bude závisieť od ďalšieho vývoja slovenskej či celosvetovej situácie,“ hovorí Feckaninová. Verí však, že lepšie počasie by mohlo pomôcť a situácia by sa mohla upokojiť.

Tomčiak však ráta s tým, že prepúšťať sa bude v rámci celého odvetvia, lebo majitelia zariadení v cestovnom ruchu budú musieť šetriť, kde to len pôjde. V cestovnom ruchu pritom pracuje viac ako 160-tisíc zamestnancov. Ide o odbor, kde až 90 percent tvoria malé a stredné podniky. „Je nutné počítať s tým, že i po zastavení šírenia koronavírusu a zrušení obmedzení sa bude dôvera zákazníkov obnovovať len postupne,“ dodáva analytik.

Žiadosť o pomoc

Podľa Feckaninovej by v momentálnej situácii pomohla aj minimálna úľava či dočasný odklad platenia zákonných odvodov a daní zo závislej činnosti za zamestnancov.

Hotelieri a majitelia reštaurácií žiadali vládu o pomoc ešte minulý týždeň. Od pondelka je síce na stole návrh 13. opatrení, no kedy pôjdu do praxe, je nateraz neisté. Medzi nimi sú aj lacné úvery pre najviac postihnuté sektory, kam sa počíta aj cestovný ruch a gastronómia. Radikálne by sa malo zjednodušiť aj poskytovanie príspevku na udržanie pracovného miesta.

Aquaparky zívajú prázdnotou

Vo vodnom areáli v Dunajskej Strede pocítia dvojtýždňovú stratu nielen návštevníkov, ale aj možné ekonomické následky. „Aktuálne nariadenia, na základe ktorých sme museli zastaviť prevádzku Thermalparku DS na štrnásť dní, znamenajú pre našu spoločnosť veľké straty,“ povedala pre agentúru Sita manažérka spoločnosti Thermalpark DS Katarína Horváthová. Stredisko sa zatiaľ drží v zelených číslach, dodáva. Minulý rok sa totiž niesol na vlne rekordných počtov návštevníkov. Čo bude ďalej, je nateraz podľa Horváthovej ťažké odhadnúť.

Náročné dni prežívajú aj v Thermal Corvinus vo Veľkom Mederi. „Odhad sa pohybuje od 8-tisíc až 10-tisíc eur denne. V dlhodobom horizonte by však išlo o straty rádovo viac ako stotisíc eur,“ povedala poradkyňa konateľa spoločnosti Termál pre marketing Szilvia Néveri Varagya. V minulom roku bol medziročný nárast návštevníkov v zariadení 10 percent.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #hotely #koronavírus