Volkswagen od piatka zastavuje výrobu po celej Európe

Najväčší výrobca automobilov na svete na dva až tri týždne preruší výrobu vo všetkých európskych závodoch. Takýmto ráznym opatrením reaguje nemecký koncern Volkswagen na vypuknutie pandémie koronavírusu v Európe. Vo väčšine závodov prebehne posledná výrobná zmena v piatok.

17.03.2020 10:38 , aktualizované: 22:32
VW Bratislava - výroba Foto:
Najneskôr do konca týždňa sa zastaví aj výroba bratislavskom závode Volkswagen Slovakia.
debata (5)
"Vzhľadom k významnému zhoršeniu odbytu a zvýšenej neistote ohľadne dodávok dielov do našich závodov, zastavíme v najbližšej dobe výrobu v európskych závodoch nášho koncernu,“ povedal šéf Volkswagenu Herbert Diess. Ku koncu tohto týždňa príde k prerušenie výroby v bratislavskom závode Volkswagen Slovakia a na čas skončí výroba aj v českej automobilke Škoda. Pod koncern Volskwagen tiež spadajú európske fabriky Audi, Seat, Bentley, Porsche, Scania, MAN, Lamborghini a Bugatti.

Nemecká automobilka momentálne nevie ako v tomto roku ovplyvní jej podnikanie vypuknutie celosvetovej pandémie. "Šírenie koronavírusu v súčasnosti ovplyvňuje globálnu ekonomiku. Nie je jasné, ako dlho to bude trvať a preto je nemožné určiť vplyv na koncern Volkswagen,“ uviedol šéf predstavenstva Volkswagen pre financie a IT Frank Witter.

Najväčší výrobca automobilov v utorok zároveň oznámil, že zisk jeho hlavnej značky osobných áut VW v roku 2019 vzrástol, ale varoval, že tento rok bude „veľmi ťažký“. „Pandémia koronavírusu predstavuje pre nás neznáme prevádzkové a finančné problémy,“ uviedol Diess.

Koncern momentálne obnovuje výrobu vo väčšine čínskych závodov, kde mimo prevádzku aj naďalej ostávajú fabriky v mestách Čchang-ša a Urumči.

Skupina Volkswagen v utorok uviedla, že jej prevádzkový zisk za celý minulý rok vzrástol o 22 % na 16,9 miliardy eur vďaka silnému predaju automobilov s vyššou maržou a nižším nákladom na emisný škandál. Ukázalo sa tak, že Volkswagen vzdoroval vlani poklesu v automobilovom priemysle, ktorý znížil príjmy jeho rivalov.

Pod vlaňajšie výnosy sa podpísali vyššie príjmy značiek VW, Porsche, Seat a Škoda a návrat k ziskovosti spoločnosti Bentley.

Prevádzkový zisk hlavnej značky VW pred očistením od špeciálnych položiek vzrástol na 3,8 miliardy eur z 3,2 miliardy eur v predchádzajúcom roku 2018.

Náklady na položky, ako sú poplatky za právne služby a kompenzácie v súvislosti s emisným škandálom, dosiahli vlani 1,9 miliardy eur. Ich výška sa oproti roku 2018 veľmi nezmenila. Tento rok však hrozí, že stúpne, keďže skupina je v rámci hromadnej žaloby povinná vyplatiť nemeckým spotrebiteľom náhradu škody.

VW ďalej uviedol, že jeho dcérska automobilka Porsche vykázala za rok 2019 nárast prevádzkového zisku o 2,4 % na 4,2 miliardy eur.

Aj zisky značiek Škoda, Seat a Bentley, ako aj výrobcov nákladných vozidiel Scania a MAN, vlani stúpli. Ale prevádzkový zisk dcérskej spoločnosti Audi klesol na 4,5 miliardy eur zo 4,7 miliardy eur predvlani.

Tržby divízie osobných automobilov Volkswagen v roku 2019 vzrástli o 4,5 % na 88,4 miliardy eur. Tržby Škody pritom stúpli o 14,5 %, ale v prípade Audi klesli.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilka #VW #pandémia #koronavírus