Koronavírus zasiahol Volkswagen. Fabrika pripravuje prerušenie výroby

Nebezpečný koronavírus tvrdo zasiahne slovenskú ekonomiku. Prípravu na prerušenie výroby v nedeľu večer potvrdil Volkswagen Slovakia. Až do odvolania bude prerušená výroba v Bratislave, Martine a Stupave.

15.03.2020 20:12 , aktualizované: 22:15
debata (16)

"Dúfali sme, že doposiaľ zavedené zásadné opatrenia všetkých európskych vlád povedú k zmierneniu následkov rozšíreného koronavírusu a že už v priebehu tohto víkendu príde vzhľadom na okolnosti k primeranému upokojeniu situácie. To sa, žiaľ, nestalo. Požiadať koncern o prerušenie výroby považujeme za aktuálnych okolností za najzodpovednejšie riešenie. Prosíme všetkých zamestnancov, aby k situácii pristupovali s rozvahou a rešpektovali pokyny spoločnosti,“ uviedol Dr. Oliver Grünberg, predseda predstavenstva a člen predstavenstva pre technickú oblasť vo Volkswagen Slovakia.

V priebehu zajtrajška má byť známe, ako budú jednotlivé závody – v prvom rade európske – postupovať, a to s prihliadnutím na individuálnu situáciu v konkrétnej krajine. "Vzhľadom na medializované informácie je potrebné zdôrazniť, že spoločnosť bude v pondelok v prevádzke, nakoľko je to nevyhnutné pre správne odstavenie technológií a ukončenie logistických procesov, a to aj s ohľadom na aktuálne objednávky zákazníkov nachádzajúce sa už vo výrobe. Zdôrazňujeme, že príprava na zastavenie výroby je slobodným rozhodnutím spoločnosti a mrzí nás, že sa v týchto náročných časoch nájdu osoby a inštitúcie, ktoré túto situáciu využívajú vo svoj osobný, respektíve politický prospech,“ uviedla hovorkyňa Volskwagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

Automobilka zdôrazňuje, že doteraz nasadila všetky dostupné a odporúčané opatrenia na spomalenie šírenia koronavírusu. Zároveň je v pravidelnom kontakte s Úradom verejného zdravotníctva a riadi sa odporúčaniami štátnych orgánov.

Zatvorené môžu byť ďalšie automobilky

"V pondelok pravdepodobne preruší výrobu najväčší zamestnávateľ na Slovensku,“ povedal v nedeľu večer počas tlačovej konferencie premiér Peter Pellegrini. Viac informácií má v priebehu zajtrajška po spoločnej videokonferencií s manažérmi veľkých slovenských fabrík poskytnúť minister hospodárstva. V priebehu pondelka môžu byť spustené prípravy na prerušenie výroby aj v ďalších domácich automobilových závodoch.

"Uvažuje sa o tom, či v prípade potvrdenia vírusu bude uzatvorená len linka, alebo celá výrobná hala, či dokonca závod. Teraz by som nerád predikoval ako sa vyvinie situácia,“ povedal minister hospodárstva Peter Žiga.

Volskwagen Slovakia je najväčší súkromný zamestnávateľ na Slovenku. V roku 2018 zamestnával 14 800 ľudí, ktorých priemerná mzda bola 1 954 eur. V tejto priemernej mesačnej odmene nie sú započítané vrcholové mzdy manažmentu. "V tejto zhoršujúcej sa situácii na Slovensku očakávame od najvyššieho vedenia Volkswagen Slovakia, že urobí to správne rozhodnutie na ochranu života a zdravia všetkých zamestnancov a rozhodne o okamžitom prerušení práce v závode. Nič nie dôležitejšie ako zdravie Vás zamestnancov a Vašich rodín,“ dodali Moderné odbory Volkswagen Slovakia.

Automobilový priemysel je posledné roky motorom slovenskej ekonomiky a priamo zamestnáva 177-tisíc ľudí. Štyri automobilové závody minulý rok vyrobili viac ako 1,1 milióna nových vozidiel. Z celého priemyslu Slovenskej republiky tvorí výroba automobilov až 49,5 percenta a vývoz osobných motorových vozidiel tvorí 46,6 percenta celkového exportu. "Úspech slovenskej ekonomiky je postavený na automobilovom priemysle a v prípade dlhodobého prerušenia výroby nás čakajú ťažké časy,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž.

Obavy zamestnancov

O prerušenie výroby automobilku žiadali aj samotní zamestnanci. "Hoci sme sa snažili všetkými dostupnými prostriedkami zabezpečiť Vám pomoc proti koronavírusu, aby sme celú situáciu spolu zvládli, nevieme rozhodnutím odborovej organizácie rozhodnúť o prerušení práce vo Volkswagene, aj keď by sme si to ako súčasť preventívnych opatrení veľmi želali, keďže nám to Zákonník práce neumožňuje. Opakovane sme však o to žiadali zamestnávateľa už aj v predchádzajúcich dňoch,“ uvádza sa na Facebookej stránke Moderných odborov Volkswagen.

Medzi zamestnancami automobiliek sa čoraz viac šíria obavy z nákazy nebezpečným coronavírusom. Takýmto oznamom na Facebooku sa snažila svojich zamestnancov ukľudniť žilinská automobilka. "Žiadny z doteraz potvrdených prípadov nemá žiadnu spojitosť s našou spoločnosťou. Pacient z Bytče bol diagnostikovaný hneď po návrate zo zahraničia,“ uvádza na svojej oficiálnej Facebookovej stránke Kia Motors Slovakia. Vedenia všetkých automobilových závodov sú v kontakte s regionálnymi krízovými štábmi.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #Volkswagen Slovakia #výroba áut #koronavírus