Benzín môže stáť rovné euro

Cena ropy zažila jeden z najprudších pádov v histórii obchodovania na svetových finančných trhoch. V pondelok ráno jeden barel ropy skokovo zlacnel o viac ako 30 percent a na svetových burzách sa predával za 27,73 amerického dolára. Takáto lacná bola ropa naposledy v roku 1991. Aj keď sa ceny ropy neskôr zotavili, zostávajú nízke.

11.03.2020 08:00
debata (22)

S prudkým poklesom cien môžu v najbližších dňoch až týždňoch počítať hlavne európski šoféri. Epidémia ničí aj trhy.

„Benzín v Česku môže zlacnieť pod 25 korún za liter,“ povedal hlavný ekonóm Czech Fund Lukáš Kovanda. V takomto prípade by slovenskí motoristi tankovali za menej ako jedno euro. Za prudkým pádom cien stojí Saudská Arábia, ktorá sa rozhodla poskytnúť vysoké zľavy hlavne európskym spracovateľom ropy. Ropní šejkovia takto reagovali na ruské odmietnutie snahy o zníženie ťažby ropy v rámci organizácie OPEC.

Lacná ropa ublíži USA

„Ide o politický krok, ktorý môže mať nedozerné následky, a to najmä v dlhšom časovom horizonte. Môžeme povedať, že ide o komoditnú vojnu proti Rusku, ale dôsledky postihnú celý svet,“ hovorí pražský analytik Saxo Bank Tomáš Daňhel. Podľa analytikov sa cena jedného barelu ropy môže dlhodobo pohybovať okolo 30 dolárov za barel a niektoré analýzy počítajú s poklesom k 20 dolárom. Takéto nízke ceny môžu zničiť amerických bridlicových ťažiarov. "Otázkou je, aké protiopatrenia prijme Donald Trump a či sa neuchýli k nejakej forme dotácie, ktorá by domácim spoločnostiam krátkodobo pomohla preklenúť ťažké obdobie, čo by ešte viac rozdúchalo cenovú vojnu,“ dodal Daňhel.

Paradoxne môžu na komoditnú vojnu Saudskej Arábie s Ruskom najviac doplatiť Spojené štáty americké. No vysoké straty budú mať obidve znepriatelené strany. V pondelok prišlo k zatvoreniu burzy v Rijáde po tom, čo hodnota akcií ropného gigantu Saudi Aramco padla o viac ako 10 percent. V pondelok sa tiež hodnota ruského rubľa prepadla o viac ako sedem percent a dosiahla najnižšiu úroveň za posledné štyri roky.

Z globálneho hľadiska môžu byť práve nízke ceny palív nečakanou vzpruhou, ktorá pomôže zvládnuť dnešné ťažké časy. Od ceny pohonných hmôt sa totiž kvôli nákladom na prepravu odvíjajú výsledné ceny všetkých tovarov a služieb. Európsku úniu tak v najbližších mesiacoch môže zasiahnuť vlna zlacňovania.

Masaker akciových trhov

„Trhmi lomcujú emócie a strach z koronavírusu, rácio ide úplne do úzadia, keď dominuje neistota. Trafiť, kde bude dno, a kedy sa sentiment otočí, je takmer nemožné,“ povedal analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Dnes tak nikto nevie povedať, ako veľmi sa prepadnú akciové indexy a kedy opäť príde obdobie prudkého rastu.

Video
S Mariánom Búlikom z OVB Allfinanz Slovensko o tom, ako majú bežní ľudia nakladať s úsporami v dňoch, keď koronavírus rozkolísal finančné trhy.

„História ukazuje, že epidémie či prírodné katastrofy majú vždy len dočasne negatívny dopad na globálnu ekonomiku. Svet sa z nich vždy pomerne rýchlo otriasol. Je možné, že rast svetovej ekonomiky bude síce v prvom a možno aj v druhom kvartáli záporný, ale celoročnú recesiu na základe dnešných predpokladov šírenia koronavírusu nepredpokladáme,“ upokojuje Pánis. Podľa analytika obdobie prudkých pádov najbližšie pravdepodobne na burzách vystriedajú časy prudkého rastu.

Z európskych búrz zažil v pondelok najväčšie otrasy hlavný taliansky index FTSE MIB, ktorý sa v priebehu jedného dňa prepadol približne o 10 percent. Straty zvyšných európskych indexov sa pohybovali od 6 do 7 percent. Americké akciové indexy aspoň čiastočne pred obrovskými stratami zachránili pravidlá prijaté ešte počas poslednej hospodárskej krízy z roku 2009. Po tom, čo sa hodnota akcií najziskovejších amerických firiem združených v indexe S&P 500 prepadla o viac ako sedem percent prišlo k prerušeniu obchodovania na burze v New Yorku. Po následnom obnovení obchodovania sa straty držali pod úrovňou siedmich percent.

Od nedele je v karanténe jeden z najbohatších regiónov sveta – talianske Lombardsko. V snahe zastaviť šírenie nebezpečného koronavírusu musela miestna vláda od sveta odstrihnúť aj mesto Miláno. Po prvý raz v histórii moderného obchodu ľudia nemôžu voľne cestovať do jedného z finančných centier sveta. Tieto dva momenty priniesli na svetové burzy jedny z najhorších akciových pádov v histórii.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #trhy