Väčšina európskych búrz padala aj v utorok

Európske akciové trhy prežívajú jedny z najťažších chvíľ vo svojej histórií. Po obrovských pondelkových pádoch sa aj v utorok ocitla v mínuse väčšina európskych búrz. Ako tak nad vodou sa dokázala udržať len Veľká Británia. Jej hospodárstvo je totiž relatívne izolované od rýchleho šírenia koronavírusu na európskom kontinente.

10.03.2020 19:15
APTOPIX Financial Markets Wall Street Foto: ,
Hlavné európske akciové indexy strácali v utorok od mínus 0,09 percenta do mínus 3,28 percenta. V miernom pluse sa naopak obchodovali americké akcie.
debata (6)

Ešte v utorok ráno to na svetových finančných trhoch vyzeralo na zmazávanie strát, v pluse boli všetky európske aj ázijské burzy. Obchodníkov do nákupu akcií motivovalo stabilizovanie nízkych cien ropy i vidina prudkého zlacňovania palív. Práve lacné pohonné hmoty v minulosti vždy naštartovali ekonomický rast, keďže vďaka preprave tovaru sa ich cena odráža vo všetkých tovaroch a službách.

Lenže v priebehu dňa sa v karanténe ocitlo celé Taliansko. Zároveň čoraz viac virológov upozorňuje, že pre príliš slabé obmedzenia nedokáže Európska únia bojovať proti koronavírusu tak efektívne, ako Čína a Južná Kórea. Už o pár týždňov tak môže byť paralyzovaná nielen talianska, ale aj nemecká, francúzska a španielska ekonomika.

Hneď v úvode utorka začali európske akcie rastom. Index STOXX 600 krátko pred desiatou hodinou ráno vzrástol o 2,8 percenta na 349 bodov. V hlavnom európskom akciovom indexe sa nachádza 600 firiem z 18 európskych krajín a 19 priemyselných odvetví. Podľa analytikov tak práve on najlepšie ukazuje budúcnosť európskeho priemyslu. Po ohlásení viacerých obmedzení zo strany európskych vlád prestali investori v závere obchodovania veriť európskemu rastu. Hodnota indexu STOX 600 sa tak nakoniec prepadla o 1,14 percenta.

Čoraz viac európskych krajín totiž v snahe zastaviť nekontrolovateľné šírenie vírusu dočasne zatvára školy. S malými deťmi tak musí doma ostať minimálne jeden z rodičov. Vo viacerých firmách môžu už v najbližších dňoch chýbať zamestnanci. Už pri desať percentnom výpadku ľudí, hrozí zatváranie výroby.

V utorok nakoniec neskončil v pluse ani jeden hlavný akciový index. Najmenej strácal britský index FTS 100, ktorý sa prepadol o 0,09 percenta. Nemecký index DAX padol o 1,41 percenta, francúzsky CAC 40 klesol o 1,51 percenta a taliansky FTSE MIB stratil 3,28 percenta.

V spojených štátoch amerických sa obchodovanie začalo poobede európskeho času. V úvode sa ocitli v stratách viaceré indexy, ktoré sa nakoniec udržali v pluse sľúbenú stimuláciu hospodárskeho rastu od amerického prezidenta Donalda Trumpa.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #finančné trhy #burzy #akciové pády