Ruský rubeľ je pod tlakom. Klesol na štvorročné minimum

Ruský rubeľ v pondelok klesol na štvorročné minimum po prudkom prepade cien ropy, ktoré spôsobil kolaps dohody o limitoch na ťažbu medzi Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruskom.

09.03.2020 10:44
debata (53)

Rubeľ v pondelok klesol o viac ako 7 % a priblížil sa k hranici 74 RUB/USD. Takýto slabý bol rubeľ naposledy začiatkom roka 2016.

Saudská Arábia, líder OPEC, odštartovala v nedeľu (8. 3.) cenovú vojnu na trhu s ropu, čo viedlo k najstrmšiemu pádu cien komodity za 20 rokov. Rusko totiž minulý týždeň odmietlo návrh OPEC na ďalšie zníženie produkcie, aby tak podporilo ceny ropy. Tiež naznačilo, že od 1. apríla, keď vyprší aktuálna dohoda o obmedzení ťažby, už limity dodržiavať nebude.

Rijád v reakcii na postoj Ruska znížil ceny aprílových dodávok ropy.

Ruská centrálna banka v pondelok, keď je v krajine sviatok, oznámila, že na ďalších 30 dní zastavuje nákupy cudzích mien.

„Toto rozhodnutie bolo prijaté s cieľom zvýšiť predvídateľnosť krokov menových orgánov v podmienkach významných zmien na svetových trhoch s ropou. Centrálna banka bude pokračovať v monitorovaní situácie a je pripravená použiť ďalšie nástroje na udržanie finančnej stability,“ uviedla vo vyhlásení.

Rusko sa pritom nachádza v politicky citlivom období. Prezident Vladimir Putin totiž v januári navrhol prepracovať ústavu. Ide o prvé zmeny kľúčového zákona od roku 1993.

Hlasovanie o kontroverzných reformách, ktoré by podľa Putina mali zabezpečiť budúcnosť krajiny v nasledujúcich desaťročiach, sa uskutoční 22. apríla.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko