Britský kontrolný úrad: Brexit vyšiel daňovníkov na viac ako 4,4 miliardy libier

Uviedla to v piatok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na údaje britského Národného kontrolného úradu (NAO). Podľa NAO, ktorého úlohou je kontrolovať verejné účty, jednotlivé ministerstvá vyčlenili túto sumu v období medzi referendom o brexite v júni 2016 a samotným dátumom odchodu z EÚ, 31. januárom tohto roku.

06.03.2020 13:11
debata

Uvedená suma zahŕňa 1,9 miliardy libier na personálne náklady, 1,5 miliardy libier na implementáciu nových systémov a počítačovej infraštruktúry a 288 miliónov libier bolo použitých na zaplatenie externých konzultantov.

Vlani v októbri, keď kulminovali rokovania s EÚ o brexite, na prípravách zameraných na odchod z Únie pracovalo približne 22.000 osôb. Aj na scenári možného odchodu z EÚ bez politickej dohody (tzv. tvrdý brexit).

Spojené kráľovstvo sa stalo prvou členskou krajinou, ktorá opustila Úniu, po 47 rokoch spoločnej histórie s európskym integračným projektom. Do konca tohto roka platí prechodné obdobie, počas ktorého sa aj naďalej uplatňujú pravidlá euroklubu, a ktoré má poskytnúť obom stranám – Londýnu aj Bruselu, aby našli dohodu o budúcich vzťahoch a partnerstve. Podobne ako pri brexite, aj tu existuje možnosť, že k žiadnej politickej dohode nedôjde a pre EÚ sa Spojené kráľovstvo od 1. januára 2021 stane treťou krajinou a vzájomné obchodné vzťahy sa budú riešiť podľa pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO).

„V rámci príprav na odchod z EÚ vládne ministerstvá naplánovali veľa možných riešení, s meniacim sa časovým rozvrhom a faktorom neistoty,“ uviedol riaditeľ NAO Gareth Davies. Podľa jeho slov však celková výška výdavkov spojených s brexitom predstavuje iba „minimálny odhad“ vzhľadom na obmedzenia týkajúce sa údajov zasielaných jednotlivými ministerstvami.

Labouristická poslankyňa britského parlamentu Meg Hillierová, ktorá je šéfkou parlamentného výboru pre verejné účty, v tejto súvislosti obvinila konzervatívnu vládu Borisa Johnsona z toho, že daňových poplatníkov udržiava „v nevedomosti“, lebo poskytnuté údaje ministerstiev sú obmedzené a okolo celkových výdavkov na brexit je veľa netransparentnosti.

debata chyba
Viac na túto tému: #Brexit