Druhý pilier prišiel o 287 miliónov eur

Minulý týždeň koronavírus prudko udrel na dôchodkové úspory Slovákov. V priebehu piatich dní prišli negarantované dôchodkové fondy o 287 miliónov eur. Za prudkými pádmi stoja obavy investorov z paralýzy svetovej ekonomiky.

06.03.2020 12:00
nestastna penzistka Foto:
Slovenská ekonomika nebola zatiaľ priamo zasiahnutá koronavírusom. Problémy pre investovanie peňazí na svetových trhoch pocítil len II. pilier.
debata (215)

„Prepady na finančných trhoch sú výsledkom reakcií vlád na koronavírus, kde sa s cieľom zabrániť šíreniu rôznymi opatreniami v skutočnosti znižuje ekonomická aktivita ľudí a firiem,“ povedal Ján Šebo, ekonóm Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Najviac zasiahnutými odvetviami sú cestovný ruch, letecký priemysel a logistické služby.

Slovenská ekonomika nebola zatiaľ priamo zasiahnutá koronavírusom. Problémy tak pre investovanie peňazí na svetových trhoch pocítil len II. pilier. V ňom má 1,4 milióna ľudí investovaných 9,3 miliardy eur.

V priebehu minulého týždňa sa straty indexových fondov pohybovali od 9,76 percenta do 13,07 percenta. Akciové fondy stratili od 0,38 percenta do 11,01 percenta, zmiešané 4,9 až 6,59 percenta. Nad vodou sa udržali len dlhopisové fondy, ktorých výnosy sa prepadli len o 0,43 percenta, alebo pridali 1,07 percenta. Jedine v nich je garancia doplatenia strát z peňazí Dôchodkových správcovských spoločností.

zväčšiť Foto: SHUTTERSTOCK, ab
uvery hypo graf TOMA.indd

Najväčšie straty hrozia pasívne riadeným indexovým fondom. Tie totiž nakupujú cenné papiere kopírujúce rast alebo pokles akciových indexov. Ľudia sa môžu podľa odborníkov chrániť presunom majetku do bezpečnejších fondov. „Ak by došlo k ďalšiemu spomaleniu ekonomiky, je pravdepodobné, že akciové trhy ešte poklesnú. Presun majetku z indexových fondov do aktívne riadených akciových fondov by dával zmysel,“ povedal Matej Varga, člen predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS) Poštovej banky. Nové príspevky sa však podľa neho stále oplatí posielať do akciových alebo indexových fondov.

Pri súčasnom páde indexových fondov totiž ľudia lacnejšie nakupujú takzvané dôchodkové jednotky. Ich vlastníctvo im môže v budúcnosti opäť zarobiť. Pár rokov dozadu totiž práve ročné výnosy indexových fondov nemali problém prekonať hodnotu 20 percent.

Podobne pády ako indexové fondy zaznamenali aj akciové. Tie sú riadene aktívne a ich manažéri sa nákupom cenných papierov snažia vyhnúť súčasným pádom trhov. „Akciový fond zaznamenal pokles, oproti začiatku roka je hodnota fondu nižšia o viac ako 7 percent,“ poevdal predseda predstavenstva Dôchodkovej správcovskej spoločnosti Allianz Miroslav Kotov. Pripomína, že pokles prichádza po období extrémne silného rastu. Veď za rok 2019 rástol fond aj o viac ako 24 percent.

© Autorské práva vyhradené

215 debata chyba
Viac na túto tému: #kríza #II. pilier #finančné trhy #koronavírus