Bardejovským kúpeľom vzrástli tržby i zisk. Pomohli rekreačné poukazy

Za rok 2019 dosiahla akciová spoločnosť Bardejovské kúpele tržby vo výške 15,8 milióna eur, čo predstavovalo nárast o 14,62 % oproti roku 2018, keď zaznamenala tržby vo výške 13,7 milióna eur. Prejavilo sa to aj vo zvýšenej ziskovosti, ktorá oproti roku 2018 vzrástla o takmer 40 % na 1,7 milióna eur. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov Tamara Šatanková.

05.03.2020 08:27
debata (1)

„Za rastom tržieb a zisku stojí medziročne zvýšená návštevnosť až o 11,4 %. Rast bol predovšetkým v kategórii samoplatcov. Vlani navštívilo Bardejovské kúpele 31.011 osôb, čo bolo o 3174 osôb viac ako v roku 2018. Kúpele vlani zaznamenali aj zvýšenie počtu prenocovaní o 17.289, na celkových 289.353. Medziročne to predstavuje nárast o 6,3 %,“ uviedla Šatanková.

V roku 2019 dosiahli podľa jej slov zatiaľ najlepšie hospodárske výsledky vo svojej histórii. Medziročný nárast bol hlavne na strane slovenských samoplatcov, a to o viac ako 20 % oproti roku 2018. Mierny nárast zaznamenali aj klienti zdravotných poisťovní a rekondičné pobyty.

„Ako najväčšiu pomoc hodnotíme zavedenie takzvaných rekreačných príspevkov, ktoré sa naplno rozbehli hlavne v poslednom kvartáli roka 2019. K zvýšenej návštevnosti prispela aj lepšia ekonomická úroveň obyvateľstva a ochota obyvateľov míňať financie na zdravie a relax. Odvetviu pomohla aj znížená DPH na ubytovanie a pokles DPH na niektoré potraviny,“ skonštatovala Šatanková s tým, že rekreačné poukazy veľkom využívajú predovšetkým zamestnanci väčších podnikov.

Ako ďalej povedala, za posledné desaťročie kúpele investovali do svojho rozvoja vrátane liečebnej starostlivosti, ubytovania a športového vyžitia pre klientov približne 15 miliónov eur.

„V súčasnosti realizujeme najväčšie tohtoročné investície. Prvou je renovácia pracoviska Prominent približne za 60.000 eur, ktorá sa začala v polovici februára. Druhou je komplexná rekonštrukcia druhého poschodia v hoteli Ozón, v najväčšom ubytovacom zariadení, za približne 650.000 eur. Okrem toho sa k Ozónu pribuduje aj nový služobný výťah približne za 90.000 eur,“ povedala obchodná riaditeľka.

„V budúcnosti máme v pláne vybudovať nové vonkajšie wellness centrum medzi hotelom Ozón a Alexander s odhadovanými nákladmi približne 2 až 3 milióny eur, kde bude aj vonkajší nerezový bazén, nové parkovacie plochy a nová promenáda. Pokračujú prípravné práce na rekonštrukciu budovy zvanej Karoly, ktorá má teraz štatút národnej kultúrnej pamiatky. Pred detskou liečebňou postavíme detské ihrisko,“ doplnila Šatanková.

V ďalších rokoch kúpele rátajú s budúcim športovým areálom neďaleko od vstupu do areálu kúpeľov, kde bude na ploche 24 hektárov golfové ihrisko s deviatimi jamkami.

„Výška investície s celým zázemím predstavuje zhruba 1,2 milióna eur. Najnáročnejšia rekonštrukcia čaká historický hotel Dukla, čas výstavby a predpokladané náklady nie sú uzavreté, odhady sú na úrovni približne 12 miliónov eur,“ dodala Šatanková.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Bardejov #bardejovské kúpele #rekreačné poukazy