Guvernéri ECB neplánovane debatovali o koronavíruse

V utorok sa uskutočnilo neplánované zasadnutie Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB). Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na dva zdroje, rada uskutočnila telefonickú konferenciu, na ktorej sa snažila analyzovať dôsledky epidémie koronavírusu.

04.03.2020 11:36
debata (2)

Toto neplánované zasadnutie sa uskutočnilo po tom, čo americká centrálna banka (Fed) nečakane znížila úrokové sadzby. Rada guvernérov ECB podľa zdrojov nehovorila o bezprostrednej zmene menovej politiky v reakcii na epidémiu, ale o spôsobe jej uplatňovania v rámci jej aktuálneho nastavenia.

Hovorca ECB sa k uvedeným informáciám odmietol vyjadriť. Najbližšie plánované zasadnutie Rady guvernérov je na programe 12. marca.

Fed v utorok nečakane znížil úrokové sadzby o 50 bázických bodov. Jej šéf Jerome Powell toto mimoriadne uvoľnenie zdôvodnil tým, že koronavírus má reálny negatívny vplyv na vyhliadky ekonomiky. Fed „videl riziko pre ekonomiku a rozhodol sa konať“, povedal Powell. Aký veľký a aký trvalý vplyv bude mať epidémia na ekonomiku USA, je podľa neho „veľmi neisté“.

Kľúčová sadzba Fedu po znížení klesla do pásma 1 % až 1,25 % z 1,50 % až 1,75 %. Bolo to prvé núdzové zníženie mimo plánovaného zasadnutia menového výboru (FOMC) od decembra 2008, keď sa Fed k takémuto kroku odhodlal pre finančnú krízu. Krok Fedu trhy prekvapil a neprijali ho úplne pozitívne. Wall Street síce najprv posilnila, ale nakoniec uzavrela hlboko v mínuse. Obchodníkov a expertov mimoriadne uvoľnenie menovej politiky zjavne skôr znervóznilo, než upokojilo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #koronavírus