Koronavírus sa stále šíri. Ministri financií G7 a Euroskupiny zhodnotia jeho vplyv

Ministri financií krajín skupiny G7 ako aj ministri financií eurozóny (Euroskupina) v priebehu tohto týždňa uskutočnia telefonické stretnutie, aby "koordinovali svoje reakcie" na vplyv koronavírusu na globálny ekonomický rast. Podľa tlačovej agentúry Belga to v pondelok uviedol francúzsky minister financií Bruno Le Maire.

02.03.2020 11:55
debata

„Tento týždeň zorganizujeme telefonické stretnutie ministrov G7, pretože sa snažíme vyhnúť sa zbytočnému cestovaniu, aby sme skoordinovali svoje reakcie,“ povedal Le Maire. Spresnil, že v nedeľu o tejto záležitosti hovoril s americkým ministrom financií Stevenom Mnuchinom, ktorého krajina tento rok predsedá G7, skupine siedmich najbohatších krajín na svete. „Budeme mať zároveň aj stretnutie ministrov financií eurozóny, aby sme koordinovali naše reakcie,“ dodal Le Maire s dôrazom na potrebu „koordinovaného postupu“ pri riešení tejto krízy.

Predseda Euroskupiny Mario Centeno na svojom účte na Twitteri oznámil, že k telefonickým rokovaniam dôjde v stredu.

Mobilizácia ministrov financií prichádza v čase, keď globálny ekonomický rast, ktorý už bol oslabený obchodnou vojnou medzi ESA a Čínou, ako aj napätím medzi EÚ a USA, bol tvrdo zasiahnutý spomalením rastu čínskeho hospodárstva a celkovým vplyvom koronavírusu na svetové hospodárstvo.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #EÚ #G7 #koronavírus