Čínska výroba zaznamenala rekordný pokles

Čínsky výrobný sektor zaznamenal vo februári rekordný pokles. Ukázali to v pondelok zverejnené údaje spoločností IHS Markit a Caixin, ktoré svoje údaje zverejnili dva dni po čínskom štatistickom úrade. V obidvoch prípadoch sú výsledky najhoršie od začatia ich evidovania pred takmer 16 rokmi.

02.03.2020 09:13
debata

Index nákupných manažérov IHS Markit a Caixin pre čínsky výrobný sektor, ktorý vychádza z prieskumu medzi malými a strednými firmami, dosiahol vo februári 40,3 bodu. V januári predstavoval 51,1 bodu. To znamená, že po solídnom januárovom raste zaznamenala aktivita v čínskom výrobnom sektore vo februári rozsiahly prepad, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Výsledok je zároveň najhorší od apríla 2004, keď sa s prieskumom aktivity vo výrobnom sektore začalo. Dôvodom sú mimoriadne opatrenia čínskej vlády s cieľom zastaviť šírenie koronavírusu, ktoré viedli k odstaveniu veľkého počtu podnikov. Údaje sú horšie aj v porovnaní s odhadmi analytikov, ktorí počítali s poklesom indexu na 46 bodov.

Najvýraznejší pokles od roku 2004 zaznamenali aj všetky čiastkové indexy, či podindex produkcie, nových objednávok alebo zamestnanosti. Pre opatrenia vlády zostali podniky v Číne zatvorené omnoho dlhšie, než bývajú počas osláv nového Lunárneho roka.

Už cez víkend zverejnil informácie o vývoji vo výrobnom sektore čínsky štatistický úrad, ktorý sa vo svojom prieskume zameriava na veľké štátne podniky. Aj jeho údaje poukázali na rekordný pokles aktivity v sektore. Štatistickým úradom zverejnený index nákupných manažérov pre výrobný sektor dosiahol vo februári 35,7 bodu, zatiaľ čo v januári dosiahol 50 bodov.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Čína #výroba