Taliansko zavádza opatrenia za vyše tri miliardy eur. Dôvod je jasný: koronavírus

Taliansko plánuje v najbližších dňoch zaviesť opatrenia za vyše 3 miliardy eur s cieľom pomôcť koronavírusom najviac postihnutej európskej ekonomike situáciu zvládnuť. Uviedol to taliansky minister hospodárstva Roberto Gualtieri. Ďalšia podpora však bude znamenať zvýšenie predpokladaného rozpočtového deficitu na tento rok.

02.03.2020 08:35
debata (1)

Ako povedal Gualtieri v nedeľu pre taliansky denník La Repubblica, vláda oznámi opatrenia v celkovej hodnote 3,6 miliardy eur. To predstavuje 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP) a je to ďalší balík k balíku pomoci v hodnote 900 miliónov eur, ktorý vláda zverejnila v piatok (28. 2.) pre najviac zasiahnuté oblasti. Súčasťou nového balíka pomoci budú daňové škrty či dodatočné financie v oblasti zdravotníctva, dodal minister.

Taliansko eviduje už viac než 1100 nakazených, pričom minimálne 29 ľudí zomrelo. Minister zároveň uviedol, že nepochybuje o tom, že Európska komisia odsúhlasí nevyhnutné zvýšenie tohtoročného cieľa rozpočtového deficitu, pričom ministri financií eurozóny budú o tom telefonicky diskutovať v polovici týždňa.

Taliansko má po Grécku najvyšší dlh spomedzi krajín eurozóny, podľa Gualtieriho sú však verejné financie na tom dobre a rozpočtový schodok za rok 2019 by mal dosiahnuť 1,6 % až 1,7 % HDP. Pôvodný cieľ bol pritom stanovený na 2,2 % HDP. Oficiálne údaje za rok 2019 by mali byť zverejnené v pondelok 2. marca.

Na tento rok je odhad rozpočtového schodku zatiaľ stanovený na úrovni 2,2 % HDP. Vláda pritom vychádza z predpokladu, že ekonomika vzrastie o 0,6 %. Odhad rastu bude talianska vláda ešte revidovať, podľa viacerých analytikov sa však krajina nevyhne recesii.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Taliansko #deficit #koronavírus