Fed sľúbil podporu ekonomike ohrozenej epidémiou koronavírusu

V snahe upokojiť obavy z epidémie koronavírusu šéf amerického Federálneho rezervného systému (Fed) Jerome Powell vyhlásil, že centrálna banka USA "použije naše nástroje" na podporu ekonomiky, čo sa považuje za silný signál blížiaceho sa zníženia úrokov.

01.03.2020 12:24
debata

Takéto vyhlásenia zo strany Fed-u sú nezvyčajné a majú tendenciu objavovať sa počas kríz spôsobujúcich rozsiahle obavy na finančných trhoch. Podobné vyjadrenia Fed urobil po páde akciových trhov v októbri 1987 a po teroristických útokoch z 11. septembra 2001.

„Základy ekonomiky USA zostávajú silné,“ uviedol Powell v piatkovom vyhlásení. „Avšak koronavírus predstavuje rozvíjajúce sa riziko pre ekonomickú aktivitu. Použijeme naše nástroje a budeme primerane konať pri podpore ekonomiky,“ konštatoval.

„Vyhlásenie Powella je silným signálom, že Fed sa chystá čoskoro znížiť úrokové sadzby a je vysoko pravdepodobné, že pôjde o sériu redukcií,“ povedal Sung Won Sohn, profesor ekonómie na Loyola Marymount University v Los Angeles. Ekonómovia Bank of America očakávajú, že Fed na marcovom zasadaní zníži hlavnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu, čo by bola najvýraznejšia redukcia od recesie v americkej ekonomike.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #USA #Fed