Ľudia si pre koronavírus robia zásoby. Trhy kolabujú

Kilá cestovín, ryže, mäsové konzervy či toaletný papier. Ľudia si začali robiť vo veľkom zásoby. Chystajú sa na epidémiu. Paniku nerobia len ľudia, ale aj trhy. Makléri po celom svete prepadajú zúfalstvu. Na burzách sa hovorí o najhoršom týždni od krízy.

29.02.2020 05:00
NYSE, burza, koronavírus Foto: ,
Burzový špecialista z newyorskej burzy NYSE s hlavou v dlaniach vyjadruje náladu na trhoch - burzy kolabovali po celom svete.
debata (51)

VIDEO: Polícia zastavuje od piatka večera náhodne vybrané auta na hraničných priechodoch Berg a Kittsee. Informujú o koronavíruse. Polícia túto akciu bude vykonávať 24 hodín denne počas celého víkendu.

Video

"Ľudia úplne šaleli. Plnili košíky hlava-nehlava,“ hovorí Petržalčanka Slávka o svojom piatkovom nákupe v predajni reťazca Kaufland v bratislavskej mestskej časti Petržalka. V predajni úplne chýbali cestoviny, olej, maslo, dodáva. "Vykúpené bolo takmer všetko, čo sa dá skladovať,“ hovorí Slávka.

Naopak, Alena z bratislavského Ružinova má už zásoby nachystané vyše týždňa. Nakupovala priebežne. A to nielen potraviny, ale aj minerálku a lieky proti horúčke.

Nákupná horúčka však nezachvátila len hlavné mesto. V predajni reťazca Lidl v Zlatých Moravciach sú vybrakované boxy s mrazeným tovarom. "Ľudia si zásobujú mrazničky viac než zvyčajne, pretože pochybujem, že by všetci odrazu milovali mrazenú brokolicu,“ hovorí Petra. Vypredaná bola aj mrazená pizza, preriedené sú cestoviny, ale inak je podľa nej všetkého dosť. Cestoviny, ryža, toaletný papier a vlhčené obrúsky sa rýchle míňali v piatok aj v modranskom Lidli. Úplne chýbali zemiaky, šalát, ale aj mrkva.

V niektorých lekárňach zase chýbajú rúška a dezinfekcia. Zatiaľ však len lokálne. "V lekárni pod naším domom už nebolo možné ráno kúpiť rúška ani dezinfekciu,“ hovorí Jana z bratislavskej mestskej časti Ružinov. Opakuje sa tak panika z Rakúska či Česka, kde po nájazdoch ľudí zostali len prázdne regály.

Deväťročný rekord

Akciový trh v Spojených štátoch zaznamenal vo štvrtok najstrmší denný prepad za deväť rokov. Index Dow Jones stratil takmer 1 200 bodov. Koronavírus stlačil aj britský index FTSE 100 v piatok na najslabšiu úroveň od odhlasovania brexitu v roku 2016. Zdá sa tak, že tento týždeň bude na trhoch najhorší od krízového roku 2008. Celkové straty sa nateraz odhadujú na päť biliónov amerických dolárov (4,56 bilióna eur).

"Investori sa uchyľujú od rizikovejších aktív smerom k takzvaným bezpečným prístavom, ako je zlato či bezpečné štátne dlhopisy,“ hovorí analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová. Obavy z vírusu tak tlačia hore napríklad dlhopisy. Tie sa totiž v neistých časoch považujú za menej rizikové.

Na burzách sa darí aj farmaceutickým firmám. "Akcie japonskej firmy Kawamoto, ktorá vyrába okrem iného aj zdravotné rúška, zaznamenali v tomto roku nárast o 310 percent,“ hovorí Muchová. Koncom januára – pred miernou korekciou, to bolo až neuveriteľných 734 percent, dodáva.

Lacné palivá?

V piatok padalo aj čierne zlato. Čína jednoducho skresala svoje nákupy ropy. Stojace fabriky ju totiž nepotrebujú. Cena ropy sa tak v piatok priblížila k 50-dolárovej hranici za barel. Naposledy sa na takejto úrovni obchodovala koncom roka 2018. Ide o najstrmší prepad cien za posledné štyri roky.

Poteší to hlavne motoristov. S lacnením palív na slovenských pumpách sa tak dá rátať aj v ďalších pár týždňoch. Priemerná cena najpredávanejšieho 95-oktánového benzínu sa podľa Štatistického úradu pohybuje okolo 1,29 eura za liter. Naposledy bol takto lacný pred rokom. Cena nafty klesla na 1,18 eura za liter, čo je úroveň z januára 2019.

Autosalón v Ženeve zrušili v poslednej chvíli

Ženevský autosalón sa nekoná. Organizátori museli zrušiť 90. ročník podujatia len pár dní pred otvorením. Švajčiarska vláda totiž pre koronavírus zakázala zhromaždenia, na ktorých sa má zúčastniť tisíc a viac ľudí.

Automobilky a organizátori tak musia rátať s vysokými stratami. Aj preto chceli autosalón napriek hroziacej nákaze otvoriť. "Mrzí nás táto situácia, ale zdravie všetkých účastníkov je pre nás a našich vystavovateľov najvyššou prioritou,“ vyhlásil šéf autosalónu Maurice Turrettini. Ak ste si už na autosalón kúpili vstupenky, organizátor vám vráti ich plnú cenu. Autosalón mal byť pre verejnosť otvorený od 5. do 15. marca. Napriek neúčasti niektorých automobiliek ide o jednu z najvýznamnejších automobilových výstav na svete.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #trhy #koronavírus