Vznikol spoločný podnik na podporu nájomného bývania

Spoločnosti Slovak Investment Holding (SIH), Social Financing SK, ktorá je dcérskou spoločnosťou Slovenskej sporiteľne, a Nadácia Slovenskej sporiteľne sa dohodli na vzniku spoločného podniku Dostupný domov.

27.02.2020 17:05
debata (1)

Ten má pomôcť znevýhodneným skupinám obyvateľstva dostať sa k primeranému bývaniu. V pilotnej fáze akcionári do projektu investujú takmer desať miliónov eur. Pokiaľ sa potvrdí udržateľnosť modelu, celkovú investíciu akcionári zvýšia, informovala o tom vo štvrtok mediálna zástupkyňa SIH Antónia Račková Paričiová zo spoločnosti Dynamic Relations 2000.

Dostupný domov umožní bývať znevýhodneným osobám a sociálne menej zvýhodneným skupinám obyvateľstva, ktoré by inak nemali možnosť získať bývanie za komerčných trhových podmienok. "Ide o podnik sociálneho dosahu, do ktorého SIH investuje v rámci podpory aktivít sociálnej ekonomiky prostriedky z operačného programu Ľudské zdroje,“ spresnila Račková Paričiová.

Podľa generálneho riaditeľa SIH Ivana Lesaya je hlavným cieľom aktivít spoločnosti Dostupný domov zabezpečovanie bývania, správy, údržby a obnovy bytového fondu pre znevýhodnené osoby alebo sociálne menej zvýhodnené skupiny, pričom viac ako 50 % z akýchkoľvek prípadných ziskov bude spoločnosť reinvestovať do týchto aktivít. „Bezpečné a trvalé bývanie je v mnohých prípadoch nevyhnutnou podmienkou na získanie a udržanie zamestnania, respektíve na integráciu znevýhodnených skupín, ako sú marginalizované rómske komunity,“ uviedol Lesay.

SIH je akciová spoločnosť v 100-percentnom vlastníctve štátu. Jej hlavným poslaním je podpora strategických verejných i súkromných investícií na Slovensku v oblasti infraštruktúry, energetickej efektívnosti, odpadového hospodárstva, sociálnej ekonomiky, malých a stredných podnikov, zdravotníctva a kultúrneho a kreatívneho priemyslu. Finančné prostriedky na realizáciu investícií čerpá z európskych štrukturálnych a investičných fondov. SIH financuje projekty výlučne návratnou formou, teda pomocou finančných nástrojov a nie grantovým spôsobom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podnik #nájomné bývanie