Najväčšiemu producentovi liehovín na svete môže koronavírus z tržieb skresať niekoľko sto miliónov

Britská spoločnosť Diageo, najväčší producent liehovín na svete, očakáva, že epidémia nového koronavírusu jej v súčasnom obchodnom roku môže z tržieb skresať až 325 miliónov libier (388,62 milióna eur). Predpokladá aj pokles prevádzkového zisku, a to až o 200 miliónov libier.

26.02.2020 10:32
Alkohol, vodka, krčma, tvrdý alkohol Foto:
debata (5)

Producent vodky Smirnoff, likéru Baileys či whisky Johnnie Walker uviedol, že tržby v obchodnom roku 2019/2020, ktorý sa skončí 30. júna, by mohli v dôsledku šírenia nového koronavírusu klesnúť v rozmedzí od 225 miliónov do 325 miliónov libier. S poklesom počíta aj v prípade prevádzkového zisku, a to v rozmedzí od 140 miliónov do 200 miliónov libier.

Podľa firmy Diageo, ktorej prognózy zverejnila agentúra AFP, epidémia koronavírusu výrazne zasiahla do jej biznisu v Číne. Predpokladá, že „rozsiahle narušenie jej aktivít v najväčšej ázijskej ekonomike bude pretrvávať pravdepodobne ešte v marci“. Neskôr počíta s miernym zotavovaním a návrat dopytu po jej produktoch do pôvodných koľají očakáva ku koncu obchodného roka, teda začiatkom leta.

Čo sa týka ďalších ázijských krajín zasiahnutých vírusom, najmä Japonska, Južnej Kórey a Thajska, firma počíta s postupným zvyšovaním predaja v poslednom kvartáli roka 2019/2020. Napriek problémom spojeným s epidémiou nového koronavírusu je však trh kontinentálnej Číny a oblasti Ázie a Tichomoria pre Diageo naďalej kľúčový.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Veľká Británia #pokles #tržby #liehoviny