Koronavírus dobýva Taliansko. Opatrenia sa dotkli aj bankového sektora

Viaceré investičné banky obmedzili cesty svojich zamestnancov do Talianska, ktoré je najzasiahnutejšou krajinou novým koronavírusom v Európe. Počas utorka sa počet infikovaných v krajine zvýšil nad 320 a počet obetí vzrástol na 11.

26.02.2020 08:33
debata (1)

Obmedzenia pre zamestnancov oznámili investičné banky ako Goldman Sachs, Citigroup či Credit Suisse, ale aj ďalšie. Americká Goldman Sachs informovala o tom, že obmedzenia sa týkajú regiónov Lombardsko a Benátsko. Vedenie však okrem toho „neodporučilo bankárom ani cesty do, z a v rámci iných regiónov Talianska“. Tí, ktorí v posledných dňoch Taliansko navštívili, musia ostať doma minimálne 14 dní.

Aj banky Lazard, BNP Paribas a Deutsche Bank upozornili zamestnancov, aby cestovali do severného Talianska „iba v najnevyhnut­nejších prípadoch,“ uviedli pre agentúru Reuters štyri zdroje oboznámené s informáciami. Bankári pracujúci na citlivých kontraktoch, ktorí potrebujú odcestovať do Milána, Bologne alebo iných miest na severe krajiny, musia požiadať o povolenie najvyššie vedenie banky, dodali zdroje.

Najtvrdšie opatrenia spomedzi veľkých bánk prijala japonská banka Nomura. Tá podľa zdrojov obmedzila stretnutia s klientmi vo všetkých krajinách, kde sa nový koronavírus potvrdil, vrátane Francúzska. „Nikto z nich nemôže vycestovať,“ uviedol jeden zo zdrojov odkazujúci na bankárov Nomury z Milána.

Prvýkrát tak banky obmedzili služobné cesty v Európe. Doteraz väčšina finančných inštitúcií zakázala cesty bankárov do kontinentálnej Číny a stanovila 14-dňovú karanténu pre tých, ktorí sa z nej nedávno vrátili.

Rovnaké opatrenie sa teraz týka aj bankárov pôsobiacich v Paríži. Aj oni sa musia prispôsobiť nariadeniu vlády, ktoré sa týka ľudí vracajúcich sa z „rizikových krajín“. K tým najnovšie patrí aj severné Taliansko. Každý, kto prichádza z takejto krajiny, musí zostať 14 dní v domácej karanténe.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Taliansko #banka #koronavírus