Lesy Slovenskej republiky bojujú s korupciou

Ten vlani v decembri zaviedol Systém manažérstva proti korupcii (SMPK). Vyšiel na 65-tisíc eur. Pred spustením systému do praxe prešiel analýzou rizikovosti v spolupráci s Transparency International.

25.02.2020 15:22
debata (3)

Systém stojí na prijatí vnútorných noriem, ktoré zužujú priestor na korupčné správanie. Podnik zaviedol aj prísne pravidlá pre prijímanie darov. "Teraz existuje centrálny zoznam darov, do ktorého sme povinní zaznamenať všetky prijaté dary,“ hovorí obchodný riaditeľ Lesov SR Tomáš Klouček. To, nakoľko sa systém osvedčí, sa podľa neho ukáže až na konci tohto roka.

V štátnom podniku bola prvýkrát zavedená aj protikorupčná politika. "Počas zavádzania Systému manažérstva proti korupcii sme zmapovali všetky pracovné pozície z pohľadu rizika výskytu korupčného správania. Do procesu sme zapojili aj vlastných zamestnancov,“ hovorí organizačná riaditeľka štátneho podniku Lesy SR Aneta Kšenžighová. Na základe dotazníkov medzi zamestnancami získal podnik prehľad o tom, aké je ich povedomie o trestných činoch podplácania, prijímania úplatku či nepriamej korupcie, dodala.

Všetci zamestnanci Lesov SR sú zodpovední za dodržiavanie nastaveného protikorupčného systému. Zároveň však musia prejsť aj školením a hlásiť skutočné či potenciálne prípady porušenia zásad systému. Štátny podnik bude každý rok vyhodnocovať účinnosť Systému manažérstva proti korupcii a na základe výsledkov hodnotenia bude ďalej aplikovať riešenia, ktoré zefektívnia boj proti korupcii. V máji minulého roka ukázala kontrola Najvyššieho kontrolného úradu viacero pochybení. Medzi nimi predaj dreva pod trhové ceny, neefektívne nájomné zmluvy, reklamačné konania bez fyzickej obhliadky. Už vtedy Lesy SR naznačovali, že situáciu riešia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Lesy SR