Čínska ekonomika spomalí viac, ako sa čakalo

Vypuknutie koronavírusu a snaha Číny zastaviť jeho šírenie pravdepodobne spomalia rast čínskej ekonomiky v tomto 1. štvrťroku 2020 viac, ako sa pôvodne predpokladalo. Takzvaný medián, stredná prognóza jej rastu, je teraz najslabší za 30 rokov.

25.02.2020 13:45
debata (2)

Popredné analytické spoločnosti aktualizovali svoj odhad a podľa ich najnovšieho mediánu sa hrubý domáci produkt Číny v prvých troch mesiacoch 2020 zvýši len o 4 %. To je pokles z 5,9 % v ostatnom prieskume z 22. januára a najnižšie tempo rastu od roku 1990. Predpokladajú tiež, že celoročné tempo rastu čínskeho HDP dosiahne približne 5,5 % a nie 5,9 %, ktoré predpovedali v minulom mesiaci.

Spoločnosti Nomura Holdings, UBS Group a Macquarie Group patria medzi tie, ktoré znížili svoje predpovede za 1. štvrťrok aj za celý rok.

Najviac skresala svoju prognózu spoločnosť Goldman Sachs Group, ktorá teraz očakáva, že čínska ekonomika v tomto štvrťroku vzrastie len o 2,5 %. Upozornila, že ekonomický obraz zostane neistý ešte v nasledujúcich týždňoch, pretože po nedávnych sviatkoch a predĺženom voľne nie je dostatok aktuálnych ekonomických údajov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Slovensko #Čína #koronavírus