Koalícia podpísala za posledný mesiac zmluvy za viac ako sto miliónov eur. Vyvoláva to otázniky, tvrdí Remišová

Súčasná vládna koalícia podpísala podľa strany Za ľudí za posledný mesiac zmluvy za viac ako sto miliónov eur. Len u vicepremiéra pre informatizáciu a na finančnej správe mali za posledné týždne podpísať zmluvy v hodnote 108 mil. eur. Ako ďalej upozornila podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, najväčšie otázniky sú pri zmluve finančnej správy za 51 mil. eur. Tá totiž podľa nej zmluvu utajila, a práve takýmto spôsobom vznikali v minulosti mnohé nevýhodné kontrakty.

24.02.2020 15:04
debata (11)

„Teraz však utajenie v podaní finančnej správy získalo úplne nový rozmer. Nielenže nie je zverejnená samotná zmluva a obsah zmluvy, no utajený je dokonca aj predmet zákazky. Je to bezprecedentné, a preto žiadame ministra financií, aby tieto údaje okamžite zverejnil a vysvetlil, načo potrebuje dať finančná správa tak súrne a pár dní pred voľbami 51 mil. eur,“ vyhlásila Remišová. Na firmu, s ktorou finančná správa podpísala zmluvu, pritom upozornila v inej súvislosti nadácia Zastavme korupciu. Ide o slovenskú spoločnosť, ktorú vlastní britská firma sídliaca v rodinnom dome jedného z vlastníkov, ktorá nevykazuje takmer žiaden biznis, no začala dostávať v štátnej správe veľké zákazky.

Veronika Remišová. Foto: Robert Hüttner, Pravda
Veronika Remišová Veronika Remišová.

Remišová poukázala aj na zmluvy u vicepremiéra Richarda Rašiho za 57 mil. eur. „Všetky sa týkajú akýchsi poradenských služieb. Na informatizáciu štát doteraz dal miliardu eur a výsledok je veľmi biedny. Jedným z dôvodov je aj to, že namiesto budovania tímu odborníkov na strane štátu, ktorí by vedeli odborne a dlhodobo zastupovať záujmy štátu pri rozvoji elektronických služieb, vláda stále dookola nakupuje neskutočne drahé služby poradenských spoločností. Výsledkom je, že na strane štátu chýba odbornosť a na poskytovaných službách je to vidieť,“ myslí si Remišová.

Agentúra SITA požiadala o stanovisko finančnú správu, ako aj Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #ekonomika #peniaze #zmluvy #koalícia #Veronika Remišová