Za mobily platíme najviac v únii. Dvaja operátori zvyšujú ceny

Za telefonovanie a internet platia Slováci raz toľko, ako je európsky priemer. Ukázala to analýza cien mobilných a dátových balíkov Európskej komisie, ktorá brala do úvahy cenníky operátorov z decembra minulého roka.

22.02.2020 06:00
debata (120)
Operátori infograf

Najmenší operátor 4ka zvýši od marca cenu svojich paušálov o dve eurá. „Od 1. marca výrazne zvyšujeme objem dát v balíkoch Dáta navyše, ktoré si môže aktivovať náš zákazník k paušálom Sloboda,“ povedal pre denník Pravda hovorca spoločnosti Matúš Benčík. Teraz vyjde tento balík na osem, 12 až 20 eur podľa objemu internetových dát.

Ceny od budúceho mesiaca mení aj Slovak Telekom. No len pri službe mobilnej televízie Magio Go Premium. Mesačne sa cena zvyšuje na 8,90 eura s daňou z pridanej hodnoty (DPH) s viazanosťou na 24 mesiacov. Bez viazanosti vyjde služba na 10,90 eura s DPH na mesiac. Teraz zákazníci platia 5,99 eura mesačne.

Zvýšenie ceny obhajuje Slovak Telekom zlepšením technológie pre používateľov. "V novembri sme internetovú televíziu Magio GO výrazne vylepšili a vyššie posunuli aj celkový používateľský komfort pre zákazníka, čomu sme prispôsobili aj cenu služby,“ vysvetlil pre denník Pravda hovorca Slovak Telekomu Michal Korec. Podľa operátora ide o vyššiu verziu mobilnej televízie, ktorú možno sledovať cez mobil, tablet či smart tv. Zákazníkom ponúkol operátor na niekoľko mesiacov novú verziu za pôvodnú cenu. Viazaným zákazníkom však ostáva podľa Korca pôvodná cena až do konca viazanosti.

Ostatné by malo zostať pri starom. „Žiadne iné ceny služieb ani podmienky sa nemenia – teda ani pevná linka, pevný internet, pevná TV, mobilný paušál, mobilný internet,“ hovorí hovorca Slovak Telekomu Michal Korec. Najlacnejší paušál s viazanosťou stojí v Slovak Telekome 20 eur.

Všetko na jednej faktúre

Svoje cenníky nateraz nemení najväčší mobilný operátor Orange. „Plošné zdražovanie služieb neplánujeme, keďže naším cieľom je neustále poskytovať ten najlepší pomer medzi cenou a hodnotou,“ povedala Alexandra Piskunová zo spoločnosti Orange Slovensko.

Rozdiely v ponukách operátorov podľa nej už dávnejšie nie sú výrazné. Zmenilo sa aj spotrebiteľské správanie. Ľudia sa skôr rozhodujú podľa doplnkových služieb, vysvetľuje Piskunová, ako podľa množstva dát či minút volania. Novým trendom je mať všetky služby ako mobilný paušál, pevný internet a televíziu od jednej značky. "Čoraz viac zákazníkov uprednostňuje viac služieb od jedného operátora,“ hovorí Piskunová.

Zmeny v cenách teraz nerobila ani trojka na slovenskom trhu. "Sústreďujeme sa na to, aby sme našim zákazníkom naďalej poskytovali relevantné služby pri takých cenových úrovniach, ktoré sú naďalej výhodné,“ povedala hovorkyňa O2 Slovakia Tereza Molnár. Koncom minulého roka zaviedol operátor Smart paušály, ktoré okrem nekonečných volaní, SMS a MMS, ako aj veľkej porcie dát ponúkajú rôzne platené služby. Paušály sa pohybujú od 15 do 50 eur mesačne.

Slovensko je najdrahšie

Bruselská analýza vychádzala z dát zozbieraných z webových stránok mobilných operátorov. V prípade Slovenska boli použité len ceny dvoch operátorov – a to Slovak Telekomu a Orangeu Slovensko. V prípade ostatných krajín však ceny všetkých operátorov. Slovensko sa v hodnotení dostalo na prvú priečku európskeho rebríčka. Tesne za nami je Maďarsko, nasleduje Cyprus a Grécko. Česi sa dostali až na piatu priečku. Poľsko je na chvoste – ôsme od konca. Lacnejšie telefonovanie má aj susedné Rakúsko.

Na privysoké ceny na slovenskom mobilnom trhu upozornila aj občianska iniciatíva Chcem si vyberať. Tá tvrdí, že za drahými službami je nízka konkurencia operátorov. Na Slovensku sú totiž len štyria. V susednom Česku si však podľa iniciatívy môžu ľudia vyberať spomedzi 70 spoločností. V Poľsku zase spomedzi viac ako 40, v Rakúsku z 35 operátorov. "Ponuka a inovatívnosť mobilných telekomunikačných služieb bude väčšia a ceny môžu byť nižšie, ak operátori sprístupnia svoje siete veľkoobchodným spôsobom,“ tvrdí podľa agentúry TASR iniciatíva.

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb zvažoval možnosť zaviazať prevádzkovateľov sietí, aby sprístupnili siete v súvislosti s pripravovanou novou sieťou 5G. V decembri 2019 však od toho upustil. Iniciatíva preto na svojej stránke spustila hromadnú pripomienku.

© Autorské práva vyhradené

120 debata chyba
Viac na túto tému: #mobil #mobilní operátori #telefonovanie #zdraženie