Koronavírus drví firmy. Pocíti to aj Slovensko?

Nebezpečný vírus ochromil ekonomiku. A to nielen v Číne. Dôsledky už cítiť po celom svete. Výnimkou nebude ani Slovensko.

21.02.2020 00:00
debata (14)
Obavy vznikajú aj z možného poklesu dopytu po... Foto: SHUTTERSTOCK
ropa, ropna veza Obavy vznikajú aj z možného poklesu dopytu po rope, čo by spôsobilo pokles jej ceny.

Koronavírus totiž neobmedzil len cestovanie, ale aj medzinárodný obchod – výsledkom tak bude spomalenie rastu čínskej ekonomiky, upozorňuje analytička Poštovej banky Jana Glasová. "To by sa zákonite premietlo aj do ďalšieho spomalenia ekonomického rastu Nemecka a následne aj Slovenska,“ hovorí.

Najzasiahnutejším odvetvím by boli automobilky, ktoré sú závislé od zahraničného dopytu a tiež exportu na európsky trh, vysvetľuje Glasová. V súčasnosti je však podľa nej veľmi ťažké prognózovať ďalší vývoj. "Všetko bude závisieť od toho, ako koronavírus dopadne na globálnu a európsku ekonomiku, ako dlho bude riziko šírenia sa koronavírusu pokračovať,“ hovorí analytička. Ak by vírus spomalil, dá sa čakať kladný ohlas aj na finančných trhoch. Dosah na čínsku ekonomiku by tak bol len mierny, odhaduje Glasová. V takom prípade by pokračovalo aj zotavovanie nemeckej ekonomiky. Práve Berlín je naším najväčším ekonomickým partnerom – každé jeho zabrzdenie tak Slovensko cíti výraznejšie ako pri iných ekonomikách.

Prvé odhady ekonomických následkov vírusu naznačujú, že by mohol byť pre svetovú ekonomiku drahší ako pri epidémii SARS. Tá stála trhy okolo 40 miliárd dolárov (takmer 37 miliárd eur). Čína pre vírus už spomalila. hrubý domáci produkt Spojených štátov by sa preň mohol prepadnúť o 0,2 až 0,3 percenta. Nemožnosť získať komponenty z Číny totiž brzdí továrne. Škody sa tak pravdepodobne prejavia veľmi skoro.

Nie sú súčiastky

Prvé dosahy epidémie boli cítiť v cestovnom ruchu – svoje lety totiž po vypuknutí nákazy rušila jedna spoločnosť za druhou. Nižšia je, samozrejme, aj chuť ľudí cestovať do ázijských destinácií. Naisto to tak pocítia aerolinky lietajúce do Číny či cestovky ponúkajúce ázijskú exotiku.

Zasiahnuté však budú sektory naprieč ekonomikou, upozorňuje analytik spoločnosti NextFinance Jiří Cihlář. Pre predĺženie dovoleniek trpí priemysel. Fabriky sú prázdne. A tie, čo sa vrátili k výrobe, nestíhajú pokryť výpadky. "Čína je napojená do globálnych dodávateľských reťazcov po celom svete, súčiastky vyrábané v čínskych fabrikách budú chýbať všade,“ hovorí analytik. Najviac to cítia automobilky. Výsledkom môžu byť podľa analytika úsporné opatrenia. Pritom automobilový priemysel už teraz bojuje so znížením dopytu pre spomalenie ekonomiky.

Najviac však bude trpieť obchod. Časť čínskych obchodov totiž zostala zatvorená. "Aj keď niektoré obchody otvorili, ochota Číňanov míňať je nízka,“ hovorí Cihlář. Platí to hlavne pre tovary dlhodobej spotreby – ako elektronika a autá, dodáva.

Peking sa rozhodol čínskym firmám pomôcť a do júna im odpustí niektoré dôchodkové a poistné odvody. Tým z provincie Chu-pej, ktorá je epicentrom nákazy, odpustí na tento čas všetky príspevky na dôchodky, poistenie pre prípad nezamestnanosti a poistenie pre prípad úrazu.

Elektronika, banky, ropa

Prepad už cítia v spoločnosti Apple. Jej akcie už padali na nemeckej burze – a to o šesť percent, o desať dolárov sa prepadli na newyorskej burze. A hoci sa produkcia spoločnosti už začína v Číne obnovovať, očakáva prepad ziskov. "Nedostatok telefónov iPhone v ponuke však napriek tomu zasiahne aj naše globálne tržby,“ uvádza spoločnosť. Spoločnosť totiž znížila predpoveď rastu tržieb pre prvý kvartál tohto roku. Dôvodom je práve epidémia.

"Spoločnosť negatívne zasiahli problémy v produkcii čínskych subdodávateľov, ako aj zatvorenie čínskych obchodov, ktoré spôsobili pokles predaja jej produktov na tamojšom trhu,“ hovorí akciový analytik Saxo Bank Peter Garnry.

Problémy hlási aj britská banková skupina HSBC. Jej ziskovosť medziročne klesla o viac ako polovicu. Akcie firmy v stredu preto klesli na londýnskej burze o štyri percentá. Okrem vírusu je však za tým aj oznámenie o hromadnom prepúšťaní. V nasledujúcich troch rokoch príde o prácu 35-tisíc zamestnancov.

Varovanie súvisiace s koronavírusom vydala aj ťažobná a ropná spoločnosť BHP. Obáva sa poklesu dopytu po jej produkcii. "Ak sa šírenie vírusu do marca razantne nezastaví, budeme musieť revidovať našu prognózu vývoja ekonomiky a dopytu po komoditách,“ uviedla spoločnosť BHP. Ceny ropy sa však vo štvrtok zvýšili a priblížili sa k hranici 60 dolárov za barel. Ešte pred pár dňami sa táto komodita obchodovala aj za niečo vyše 56 dolárov za barel.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #ropa #trhy #koronavírus