Presunie sa výroba Passatu do Bratislavy? VW si na rozhodnutie berie čas

Nemecká automobilka svoje rozhodnutie o novej investícii v Turecku, ktorej zrušenie môže okrem iného znamenať aj presun výroby novej generácie Passatu do Bratislavy, niekoľkokrát odložila.

19.02.2020 14:29
debata (1)

Rozhodnutie nemeckej automobilky Volkswagen o tom, či postaví novú fabriku v Turecku, sa môže z avizovaného februára odložiť o ďalšie mesiace. Informuje o tom portál Automotive News Europe. Predĺžilo by sa tak aj čakanie bratislavského Volkswagenu na odpoveď, či sa napokon na Slovensko bude presúvať výroba novej generácie Passatov a Škody Superb. Práve tieto vozidlá sa totiž mali vyrábať v novej tureckej továrni. Ak sa napokon koncern rozhodne, že ju nepostaví, jedným z favoritov na výrobu spomínaných modelov by mala byť práve Bratislava.

Na rozhodnutie je stále dosť času

Podľa portálu totiž zdroje oboznámené s rokovaniami o novej fabrike v Turecku tvrdia, že nemecký koncern má stále dosť času na rozhodnutie, ktoré môže prijať až do polovice tohto roka. Nemecká automobilka pritom termín rozhodnutia o vybudovaní novej fabriky v Manise na západnom pobreží Turecka za vyše miliardu eur už niekoľkokrát odložila.

Dôvodom váhania či investíciu potvrdiť, alebo zrušiť, je medzinárodná kritika spojená s tureckými vojenskými operáciami v Sýrii. Pôvodne sa počítalo s tým, že verdikt v súvislosti s touto investíciou príde na vlaňajšom novembrovom rokovaní dozornej rady koncernu Volkswagen. Jeho predstavitelia však vtedy uviedli, že rozhodnutie sa odkladá do konca roka 2019. Neskôr koncern informoval, že rozhodnutie prijme v tohtoročnom februári.

Presun výroby Passatov na Slovensko

Agentúra SITA len minulý týždeň informovala, že Volkswagen stále rozhodnutie ohľadom tureckej fabriky neprijal. Takisto teda nerozhodol, čo bude ďalej s výrobou Passatov a Superbov. "Finálne rozhodnutie, či vybudovať fabriku, je stále pozastavené. V súvislosti s touto témou teda neboli prijaté ani žiadne ďalšie rozhodnutia,“ uviedol Christoph Ludewig z komunikačného oddelenia skupiny Volkswagen v odpovedi na otázku agentúry SITA, či už koncern rozhodol o svojom ďalšom postupe o investícii v Turecku a o prípadnom presunutí výroby Passatov na Slovensko. "Budeme včas informovať, ak nastanú nejaké zmeny,“ dodal.

Volkswagen pôvodne plánoval začať v závode výrobu novej generácie Passatu a Superbu už v roku 2022 s ročnou kapacitou 300-tisíc vozidiel. Nahradiť mala produkciu závodu automobilky Volkswagen v nemeckom Emdene, ktorá práve od roku 2022 prejde na výrobu plne elektrických vozidiel.

Kapacitné problémy

České médiá zároveň informujú, že Škoda žiada šéfov z materského Volkswagenu o povolenie presunúť časť výroby do inej fabriky koncernu, pretože jej domáca fabrika naráža na kapacitné problémy pre vysoký dopyt po jej nových modeloch SUV. V tomto prípade sa spomína ako alternatíva presunu výroby okrem bratislavského Volkswagenu aj maďarská fabrika Audi v meste Győr.

Po prvotnom odložení tureckej investície Bulharsko, Rumunsko a Srbsko dúfali, že Volkswagen sa vráti k svojmu pôvodnému zoznamu zvažovaných lokalít pre nový závod. Zdroje magazínu Automobilwoche však tvrdili, že automobilka v prípade, ak závod v Turecku nepostaví, o žiadnej ďalšej náhradnej lokalite na vybudovanie novej fabriky neuvažuje.

Už v vlani októbri pritom médiá uvádzali, že v prípade zrušenia tureckého zámeru, je favoritom na Passaty a Superby práve Bratislava. V súvislosti s oneskorením rozhodnutia neočakáva problémy vo výrobe ani samotný koncern, keďže má dosť priestoru vo vlastnej produkčnej sieti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Slovensko #Volkswagen #Turecko #VW #výroba áut