Belgická skupina KBC uzatvorila dohodu na získanie OTP Banky Slovensko

Špekulácie, že belgická skupina KBC kupuje na Slovensku OTP Banku, sa potvrdili. Belgická KBC Group, ktorá je materskou skupinou Československej obchodnej banky (ČSOB Banky), a maďarská skupina OTP Bank v pondelok uzatvorili dohodu. KBC na základe nej získa 99,44-percentný podiel v OTP Banke Slovensko. Zostávajúci 0,56-percentný podiel je vo vlastníctve drobných akcionárov. Informovala o tom hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

17.02.2020 18:14 , aktualizované: 18:46
debata (4)

Výšku transakcie ani jedna zo strán nezverejnila. Transakcia ešte podlieha schváleniam zo strany regulačných úradov a národných bánk. Konečné uzavretie transakcie sa očakáva v druhom, najneskôr v treťom štvrťroku 2020. Po získaní potrebných súhlasov sa KBC Bank stane novou materskou spoločnosťou OTP Banky Slovensko, ktorá sa následne zlúči s ČSOB.

Prioritou počas celého procesu zlučovania bude zabezpečenie plynulého prechodu pre klientov a zamestnancov OTP Banky Slovensko pod novú značku, preto zostane obchodné meno OTP Banky Slovensko zachované až do ukončenia celej fúzie. OTP Banka Slovensko si bude aj naďalej plniť všetky svoje záväzky.

Generálny riaditeľ KBC Group Johan Thijs uviedol, že uzatvorenie dohody je plne v súlade s ich stratégiou. „Akvizícia OTP Banky Slovensko nám umožňuje podstatne posilniť naše postavenie na trhu,“ povedal Thijs. Predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ČSOB Daniel Kollár skonštatoval, že ide o ďalší významný míľnik pre skupinu ČSOB na Slovensku. „Po schválení transakcie nám to umožní posilniť našu trhovú pozíciu a úlohu, ktorú zohrávame pri podpore slovenskej ekonomiky a v oblasti spoločenskej zodpovednosti,“ uviedol Kollár.

Ako doplnil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ OTP Bank Sándor Csányi, skupina OTP neustále pracuje na zvyšovaní svojho podielu na trhu v regióne strednej a východnej Európy prostredníctvom organického rastu a akvizícií. „Skupina sa snažila naplniť túto stratégiu aj počas svojho takmer dvadsaťročného pôsobenia na Slovensku. Za toto obdobie sa však nepodarilo zvýšiť trhový podiel na optimálnu úroveň, preto sa manažment rozhodol túto investíciu predať. Umožní to našej skupine zamerať sa na trhy, na ktorých budeme môcť dosahovať vyššie podiely,“ informoval Csányi.

OTP Banka Slovensko pôsobí na slovenskom trhu ako univerzálna banka poskytujúca bankové produkty a služby jednotlivcom a právnickým osobám. Od 4. apríla 2002 je najväčšia maďarská banka OTP Bank Plc. jej majoritným akcionárom. Trhový podiel OTP Banky Slovensko z hľadiska celkových aktív predstavuje 1,69 %. Banka v súčasnosti prevádzkuje 58 pobočiek na celom území Slovenska a má približne 176-tis. retailových a 14 400 firemných a SME klientov.

Belgická KBC Bank NV je materskou spoločnosťou a jediným akcionárom ČSOB. Ako univerzálna banka poskytuje služby pre všetky segmenty klientov – od retailových klientov, cez mikro, malých a stredných podnikateľov, po korporátne firmy a klientov privátneho bankovníctva. ČSOB je súčasťou skupiny, do ktorej patrí tiež ČSOB Poisťovňa, ČSOB stavebná sporiteľňa, ČSOB Leasing, KBC Asset Management, ČSOB Advisory, ČSOB Real a ČSOB nadácia.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ČSOB #OTP banka