Briti debatovali s Číňanmi o postavení trate pre rýchlovlaky

Veľká Británia a Čína uskutočnili "predbežné diskusie" o účasti čínskej štátnej firmy na výstavbe britskej vysokorýchlostnej železnice HS2.

16.02.2020 11:59
debata (2)

Vládni predstavitelia však uviedli, že sa neurobili nijaké „konkrétne záväzky“. V liste, ktorý má k dispozícii časopis Building, sa čínska firma China Railway Construction Corporation (CRCC) vyjadrila, že by mohla trať postaviť len za päť rokov a pri podstatne nižších nákladoch. Informuje o tom portál bbc.com.

Konzervatívny poslanec Tom Tugendhat však upozornil, že dovoliť firme CRCC budovať vysokorýchlostnú trať HS2 by bolo „extrémne problematické“. „Rozhodli sme sa zobrať si naspäť kontrolu z Bruselu len preto, aby sme ju odovzdali do Pekingu?,“ vyhlásil Tugendhat v sobotu pre BBC.

CRCC transformovala čínsky dopravný systém a vybudovala väčšiu časť takmer 25 tisíc kilometrov dlhej siete vysokorýchlostných železníc. Britskí predstavitelia sú však skeptickí, či by firma mohla rovnako budovať v demokracii, v ktorej sa rešpektujú majetkové práva, ochrana krajiny a pôsobia v nej vplyvné lobistické organizácie. https://www.bbc.com/…ess-51512831

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Čína #rýchlovlaky