Dolár pomaly valcuje euro

Posledné dva roky americká mena pomaly, ale isto posilňuje voči európskej mene. Ak to takto pôjde ďalej, dolár môže byť o ďalšie dva roky silnejší ako euro. Americká mena totiž na rozdiel od európskej ponúka investorom aspoň nejaké úrokové výnosy.

12.02.2020 18:50
euro vs dolar Foto:
Za viac ako dva roky európska mena voči americkej oslabila takmer o 13 percent a aktuálne sa jedno euro dá vymeniť za 1,09 dolára.
debata (30)

„Ešte v roku dvetisíc bol dolár silnejší ako euro a takáto situácia sa môže zopakovať aj v budúcnosti,“ povedal ekonóm Prognostického ústavu Slovenskej akadémie vied Vladimír Baláž. Pomalé oslabovanie európskej meny sa začalo v januári 2018, keď sa 1 euro dalo vymeniť za 1,25 dolára. Za viac ako dva roky kurz klesol takmer o 13 percent a aktuálne sa jedno euro dá vymeniť za 1,09 dolára. „Momentálne prudšiemu posilneniu americkej meny bráni prezident Trump. Práve jeho odpor zastavil plány americkej centrálnej banky Fed na razantnejšie zvýšenie úrokov,“ dodal Baláž.

Americký prezident koncom roka 2018 dokonca otvorene uvažoval o tom, že pre zvyšovanie úrokových sadzieb vyhodí šéfa americkej centrálnej banky Fed Jeroma Powella. Príliš silný dolár totiž sťažuje export amerických výrobkov do zahraničia. Vo svetovom obchode pritom Trump tvrdo lobuje za predaj amerických geneticky modifikovaných potravín, ropy a zemného plynu. Neustále zvyšovanie amerických ciel na čínske výrobky skončilo až po tom, ako sa Peking zaviazal miliardovým nákupom americkej sóje, bravčového, kuracieho a hovädzieho mäsa.

„Aktuálne zažívame najlepšie ekonomické časy v celej histórii USA,“ napísal Trump na sociálnej sieti Twitter. Odvolával sa pritom na rekordné rasty amerických akciových trhov, ktoré prepisujú jedno historické maximum za druhým. Lenže silný ekonomický rast so sebou nesie riziko prudkého rastu cien. Aj z tohto dôvodu je napriek odporu amerického prezidenta základná úroková sadzba americkej centrálnej banky Fed v rozmedzí 1,5 až 1,75 percenta. Práve preto sa desaťročné americké dlhopisy na finančných trhoch predávajú s ročným výnosom 1,57 percenta.

Európska centrálna banka má základnú úrokovú sadzbu rovnú nulu. Desaťročný nemecký dlhopis ponúka investorom ročný výnos mínus 0,41 percenta. Investori tak reálne platia za uloženie peňazí v najsilnejšej ekonomike Európskej únie. Mínusové úroky sú výsledkom obnoveného tlačenia peňazí, ktoré do ekonomík používajúcich spoločnú menu eur každý mesiac prinesie 20 miliárd nových eur. Aj slovenské desaťročné dlhopisy sa na finančných trhoch predávajú s výnosom mínus 0,09 percenta. Rekordne zadlžené Taliansko predáva svoje dlhopisy s výnosom 0,95 percenta.

Obchodníkom investujúcim do mien na finančných trhoch najväčšie zisky aktuálne prinášajú virtuálne peniaze. „Cena najpoužívanejšej kryptomeny bitcoinu od začiatku tohto roka narástla o 38 percent,“ uviedol analytik spoločnosti Next Finance Jiří Cihlář. Vidí za tým obavy zo vzniku celosvetovej pandémie. Veľa investorov hľadá cez kryptomeny únik od investícií napojených na ekonomiku alebo na politiku, vysvetľuje analytik. Preto na tom boli kryptomeny v posledných týždňoch omnoho lepšie než trebárs akcie.

Lenže virtuálne peniaze sú oveľa viac rizikové ako investície do akcií, dlhopisov či reálnych peňazí. Cena jedného bitcoinu začiatkom roka 2018 dosahovala takmer 20-tisíc dolárov a aktuálne je len na úrovni 10 395 dolárov.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #dolár #kurz #tlač peňazí